ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Унікальне обладнання та професійні фахівці: як у лікарні №2 Чернігова відновлюють пацієнтів

Featured Video Play Icon

Найбільша мрія — побігати із рідними дітьми. Військовослужбовці Збройних Сил України відновлюються після поранень у відділенні фізичної та реабілітаційної медицини Чернігівської міської лікарні № 2. Його відкрили в лютому. Відтоді 125 пацієнтів, 16 з яких — бійці, пройшли повне лікування. Проте й нині відділення не порожнє. Андрій дістав осколкове поранення 24 травня, під час виконання бойового завдання. У цьому медзакладі він проходить реабілітацію вдруге.

Найважче мислити про те, що не можу там добре ходити, як усі, але тут працюють не тільки реабілітологи, але вони як реабілітологи, так і психологи. Вони мені кажуть, що «Андрій, усе буде добре. Тримайся, ми з тобою». А я мислю, що я ще з дитинкою побігаю, – каже військовослужбовець ЗСУ Андрій.

Як із цивільними, так і військовими пацієнтами працює ряд спеціалістів. Серед них: лікарі реабілітаційної медицини, неврологи, фізичні терапевти, ерготерапевти, масажисти тощо. Для реабілітації використовують сучасне медичне обладнання.

Дуже багато в нас звернень, пацієнти, які потребують відновлення мобільності, відновлення як нижніх так і верхніх кінцівок. Ми раніше працювали сугубо руками, тобто задавали функцію за рахунок своїх рук, зараз ми можемо включити апарат, поставити спеціальний кут, адаптований для пацієнта й потім збільшувати, ми бачимо як набагато легша функціональність пацієнта йде. І помічаємо для себе дуже великі плюси, – розповіла фізична терапевтка Ірина Позня.

У відділенні є і унікальне для нашого міста обладнання, зокрема віртуальна реабілітаційна система. Вона допомагає у відновленні хворих після інсультів, травм опорно-рухової системи, зокрема верхніх кінцівок.

Він складається з планшету, який дозволяє рухати кінцівкою верхньою. Для координації, для збільшення кута, але також є і деякі програми. Він поставлений таким чином зроблений, що бачите ігровий, є різні програми: космос якийсь там, є там збір різних речей, навіть у магазин можна ходити, – зазначає  завідувач відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» ЧМР Ігор Коробов.

За словами Ігоря Коробова, відділення розраховане на 20 ліжок і нині воно повністю завантажене, люди стоять у черзі аби  пройти реабілітацію. З початком нового року планується розширення. Кількість місць мають збільшити до 30. Коштом міського бюджету в Чернігівській міській лікарні № 2 закуплять додаткове обладнання.

– Тут допомога йде міської ради. Ми отримуємо обладнання нове, унікальне досить обладнання, яке єдине в Україні і єдине в Чернігові й маємо надію, що така практика буде подовжена, – підкреслив Ігор Коробов.

Відновити побутові навички під час реабілітації невдовзі пацієнтам допомагатиме ергокухня. Вона створена для людей, що пересуваються на колісних кріслах та тих, хто має порушення опорно-рухового апарату. Нині меблі, обладнання вже встановили, залишається лише сантехніка. Зазначимо, у Чернігові реабілітаційні відділення функціонують і в інших медичних закладах, зокрема в лікарнях № 3, № 4, центральній районній та обласній.