Факт-новини: оперативні сюжети

Договір оренди не поновили: УПЦ МП незаконно користується майном Єлецького монастиря

Featured Video Play Icon

УПЦ МП незаконно користується майном Єлецького монастиря. Таке рішення 26 жовтня прийняв Господарський суд Чернігівської області, який відмовив у задоволенні позовних вимог Управлінню Чернігівської єпархії Української православної церкви  щодо визнання договору оренди поновленим.  Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

-Договір про безоплатне користування комплексом споруд від 2016 року не вважається поновленим,  тож  Управління Чернігівської єпархії УПЦ з 15 вересня 2021 року до тепер незаконно, без будь-якої правової підстави користується державним майном – приміщенням пам’ятки архітектури національного значення – Єлецьким монастирем, до складу якого також входять Успенський собор, Північні келії, Східні келії, Південно-західні келії та Мури з брамами», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 28 лютого цього року «Чернігів стародавній»  закликав Чернігівську єпархію залишити пам’ятки національного значення, зокрема, Єлецький монастир до 27 березня  і повернути майно державі, оскільки термін безоплатного користування закінчився. Єпархія подала позов до суду.  На початку жовтня  державна комісія з приймання-передачі державного майна від тимчасових користувачів, яка працювала у Чернігові, зафіксувала занедбаний стан Спасо-Преображенського собору, незадовільний стан Троїцького та потреби щодо збереження Успенського собору Єлецького монастиря.