ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Соціалізація і профорієнтація: благодійники облаштували швейну майстерню в ЧРНЦ №2

Featured Video Play Icon

Олеся разом із сином Дмитром випробовують новеньку швейну машину. Жінка тішиться, що її дитина одержить базові навички обробки тканини та опанує сучасне  обладнання. Дмитро – один із вихованців Чернігівського реабілітаційного центру № 2. Саме тут,  окрім шкільних уроків хлопець відвідуватиме і профорієнтаційні заняття під пильним наглядом кваліфікованих викладачів.

Дуже зручно, різних зайвих рухів не треба, тільки перевернув і все. Тут дитина дивилася, у нас раніше був факультативний предмет діти займалися. Вчителька навіть хвалила дитину, що голкою він працює гарно, – каже мати Олеся.

На базі реабілітаційного центру №2 здебільшого навчаються діти з ментальними порушеннями. Як розповіла директорка Регіна Гусак, виконання творчих завдань, а зокрема й пошиття одягу, допоможе їхнім учням постійно комунікувати та отримувати новий досвід.

Вони зараз обмежені у соціалізації, багато хто на дистанційній формі навчання, багато хто два роки обмежений в соціальних контактах, а треба професійно визначатися. І більше того,  це вони будуть приносити користь іншим людям, а це найбільша і найважливіша потреба будь-якої людини, – зазначила директорка Чернігівського реабілітаційного центру №2  Регіна Гусак.

Оснащення для швейної майстерні тут з‘явилося завдяки Чернігівській міській організації Червоного Хреста України. Нещодавно її представники створили проєкт та одержали грант від міжнародних донорів у розмірі двохсот тисяч гривень. Ці кошти пішли на закупівлю швейних машин та інших необхідних інструментів.  Активну співпрацю із закладом благодійники розпочали ще до початку повномасштабного російського вторгнення.

Це машинки для шиття, ця машинка звичайна, для звичайної строчки, це машинка оверлок на п’ять ниток, є машинка для трикотажного шиття, тобто обладнання йде все професійне. Стіл розкрійний, ще запропонуємо дзеркала, манекени. Нам допомагав в закупівлі і організації цього проєкту  технолог, який обізнаний у цій справі, – розповіла голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста України Олена Лазаренко.

За допомогою нового швейного обладнання вчителі обслуговуючої праці не лише навчатимуть своїх підопічних майстерності створення одягу, а й виконуватимуть важливу соціальну місію.  Вони шитимуть для малозабезпечених та багатодітних родин, ВПО, людей з інвалідністю. Як розповіла директорка Чернігівського реабілітаційного центру №2  Регіна Гусак,  фахівці вже працюють за новими швейними машинами.

– Є  у нас перше замовлення від благодійного фонду здоров’я жінки та планування сім’ї, у нас тут буде відбуватися такий великий фестиваль соціальних театрів, де приймають участь підлітки із загальноосвітніх навчальних закладів нашого міста і ми будемо шити для них сто шоперів, красивих, гарних, за натурального матеріалу, також це буде така і допомога, будемо зменшувати сміття в нашому місті, – підкреслила Регіна Гусак.

Іншу частину швейного приладдя розмістили у приміщенні міської організації Червоного Хреста України. Там також створюють одяг, побутові речі для вразливих категорій населення. Зараз їхні майстрині відшивають подушки для дітей з особливими потребами.