ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У місті створять музей «Стійкість Чернігова»: яким він буде і що увійде в експозицію?

Featured Video Play Icon

Вшанувати та зберегти в пам’яті подвиг містян, що відбили російську навалу у 2022 році. Незабаром у місті створять музейний простір «Стійкість Чернігова». Яким він буде та що увійде до експозиції обговорювали 10 травня, під час першої зустрічі робочої групи. Це представники міської ради, громадськості, історики та військові, які обороняли Чернігів від рашистів. Саме вони визначатимуть концепцію простору. Розташувати музей планують у приміщенні колишньої будівлі першої міської поліклініки на проспекті Миру.

– Не зважаючи на те, що деякі наші екскурсоводи хотіли би, щоби воно все було на Валу, але тут ще є певне бачення, певна стратегія в тому, що на Валу немає такої масштабної будівлі, якщо казати про музей міста, то і згадати нашу поштову станцію, то вона менша в 4 рази точно, – зазначив Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

Зовні будівля має унікальний архітектурний вигляд, проте всередині потребує ремонту. Понад п’ять років вона була законсервована. Створенням дизайну музею займатиметься Київська компанія «Амузеум», що спеціалізується на втіленні творчих проєктів. Також робоча група запропонувала вже на цьому етапі визначитися, хто входить у команду, яка буде працювати над створенням музейного простору щоденно.

– Починати треба не тільки з проєктування, але і створення команди. Можливо, починати треба навіть із призначення директора. Яка потім згуртує довколо себе інших співробітників, – зауважив історик, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко.

– Ця команда 24/7 повинна не тільки займатися напрацюванням усього цього пакету, але і збирати експонати. Має виробити концепцію, своє бачення, а от експертне середовище може долучатися і таким чином це буде більш-менш повноцінний продукт, – уточнив директор обласного історичного музею імені Тарновського Сергій Лаєвський.

Частину експонатів, які вже стали символами опору, готове надати оперативне командування «Північ». Після чого в музеї сформують колекції, які є частиною героїчної історії нашого міста. Наголосили представники робочої групи й на важливості висвітлення подій 14-го року.

– Вони надзвичайно важливі, бо саме вони й подальший час сформували ту стійкість міста Чернігова і ті люди, які вийшли на Чернігівській майдан, і ті громадські організації, ці волонтери, які ще не зовсім були організовані, але у 2014р. забезпечували бійців і 13-го, і 41-го батальйону й деякі з них і по сьогоднішній день цим займаються, і громадські організації які об’єднали родини загиблих — це все 2014 рік, – підкреслив Сергій Лаєвський.

Мова йшла і про меморіалізацію подій 2022 року. Є ініціатива від громадськості, аби вже сьогодні зберегти пам’ять про бої і людей, які віддали своє життя за Чернігів і Україну. Експерти одностайні, це потрібна справа й меморіальні місця повинні мати уніфікований вигляд.

– Надзвичайно вдала ідея початку меморіалізації — це встановити камінь на якому почепити табличку з написом, що на цьому місці буде, – повідомив Сергій Лаєвський.

– Зрозуміло, що в першу чергу це локації активних бойових дій, загибелі наших бійців, це загибель цивільного населення, що вже тут згадували там, наприклад, напроти дванадцятої школи, «Союз», черга, тобто отаких героїчних і трагічних подій, – констатував історик, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Є і позитивні приклади героїзму простих чернігівців, це і волонтери, комунальники чи пекарі, стійкість яких заслуговує на пам’ять, переконаний представник інституту національної пам’яті в області.

– Ми просто так не можемо це робити, ми перше меморалізуємо, створюємо концепцію, визначаємо, ставимо меморіальний знак і так далі. Про героїчне, про трагічне і про подвиг цивільного населення, волонтерів, працівників, – підкреслив Сергій Бутко.

Це перша зустріч, у подальшому члени робочої групи планують розробити картографічний план міста, де позначать пам’ятні локації, обговорять концепт і наповнення музейного простору.