ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Історичному факультету – 50! Як відзначають ювілей

Featured Video Play Icon

Істфаку – 50! Розширене урочисте засідання вченої ради навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М. Лазаревського  27 жовтня зібрало під дахом університету «Чернігівський колегіум»  студентів, викладачів, і колишніх випускників. Серед  тих, хто закінчував, як раніше казали, істфак, чимало відомих людей –  науковці, керівники органів місцевого самоврядування, громадські діячі і політики.  

Життя триває. І ми маємо докласти всі разом, викладачі і студенти, докласти максимум зусиль для того, аби втримати той рівень, на якому ми працюємо, підтримати наш з вами бренд,  і залишається мені закінчити свою коротеньку промову традиційним жестом: істфак – forever, – зазначив директор навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О.М. Лазаревського Олександр Коваленко.

Численні гості, серед яких і випускники закладу, говорили  про історію і сьогодення,  соціогуманітарну сферу, важливість розуміння процесів, які відбуваються у суспільстві, дякували за науку викладачам.  В.о. міського голови Олександр Ломако, для якого історичний факультет – альмаматер,  привітав з ювілеєм не тільки співробітників інституту і студентів, а й всіх містян.

–  Для Чернігова  істфак – це дійсно бренд, я вважаю, що в історичному факультеті завжди, і це не тільки сьогодні, формувалася еліта нашого міста – політична еліта і багато інших напрямків, які випускники історичного факультету очолюють, займаються і показують результати, – підкреслив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Згадали  викладачів і студентів-істориків, які зараз боронять країну від ворога.  Вони добре вчили історію, каже Олександр Ломако, адже розуміють, що ця війна – за майбутнє України.  Він, як колишній випускник,  найбільше цінує  атмосферу, яка панувала на факультеті. Студенти зростали з бажанням не тільки навчатися,  а й брати активну участь у житті міста.

От я був одним із таких студентів.  І після того, як 3 курси я закінчив на відмінно, почалися події, які називаються Помаранчева революція, і істфіак брав у ній активну участь.   Дуже багато студентів мого курсу, всього потоку, були на багатьох мітингах, тому що ми розуміли,що «історія творилася на наших очах».  Цікавіше її було вивчати на практиці.. Так сталося, навряд чи готувалися, вчора у мене був обшук вдома, і він був не перший.  Перші обшуки у мене були якраз, коли я був студентом історичного факультету, – розповів Олександр Ломако.

І найбільше, що запам’яталося – атмосфера братерства, яка панувала у виші.

–   Тоді, коли мене студента 3-го курсу, кинули за грати, на 11 днів, в ізоляторі тимчасового тримання,  під станами поліції кожного дня відбувалися великі мітинги, я дізнався про це пост фактум, але я відчував цю атмосферу, на деяких з них були тисячі і тисячі людей – студентів переважно, викладачів, я знаю, деякі пари навіть проходили без студентів. Оця атмосфера братерства  вона запам’яталася мені найбільше з тих років, і це найважливіше що міг дати вуз цілому поколінню студентів – це розуміння, що треба бути активними, що таке свобода, що таке демократія, – підкреслив Олександр Ломако.

За півстоліття  Інститут підготував понад 9 тисяч фахівців. 250 з них – кандидати та доктори  наук, які захистили дисертації з історії України, філософії, філології,  правознавства, історіографії. 

Підсумовуючи виступ двома словами: Істфак –  кузня кадрів. Це без перебільшення.  Символічно,  що прийшли сьогодні ваші студенти, ми пишаємося, що ми випускники нашого університету, і це наше з вами спільне свято, – підкреслив    заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш.

До 50- річного ювілею співробітникам Інституту вручили Почесні відзнаки від  міста та області. Натомість колишніх студентів відзначили грамотами як почесних випускників.