Факт-новини: оперативні сюжети

У Киїнці відновили обстріляну рашистами амбулаторію

Featured Video Play Icon

Нова амбулаторія у Киїнці приймає пацієнтів. Нещодавно цей заклад був відновлений після сильних пошкоджень, завданих російськими обстрілами. Амбулаторію збудували незадовго до повномасштабного вторгнення рашистів, її відкриття було заплановане на березень. Однак всі зусилля окупанти звели нанівець.

Тут йшли недалечко бої, буквально за 300 метрів звідси стояли рашисти, які обстрілювали все навкруги, в тому числі і цей заклад. Є тут воронка від вибуху. Заклад був.. жодного скла не було, майже повністю зруйнований. Впала стеля, була пошкоджена стріха, були пошкоджені стіни, весь заклад був дуже пошкоджений, – розповідає генеральний директор Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Литвинчук.

Разом з новою амбулаторією, яка в березні так і не відкрилася, була розбомблена і стара. Медикам тоді довелося працювати у надзвичайно складних умовах.

Тимчасово нам доводилося ютитися у школі, потім, дякуючи Міжнародному медичному корпусу, нам медичний вагончик для праці привезли, ми місяці 4 працювали у вагончику, поки проводився ремонт нової амбулаторії, – зазначає сімейна медична сестра Світлана Ворона.

Відкриттю амбулаторії у новій будівлі раді і пацієнти. Окрім Киїнки, цей заклад надає первинну допомогу також жителям Жавинки, Трисвятської Слободи та Шестовиці – загалом майже 6000 людей.

Амбулаторія, звісно, корисна. Дуже зручно, більше місця, комфортно. В порівнянні з тим, що було, – набагато краще, – каже жителька Киїнки Тетяна.

Відновлення амбулаторії у Киїнці профінансував Міжнародний медичний корпус. До села приїжджали представники багатьох різних організацій, які фіксували пошкодження та пропонували підтримку, але саме медичний корпус допоміг не словом, а ділом.

Ми взялися за цю амбулаторію через масштаб її руйнування, ми розуміли, що пацієнти потребують допомоги. Це був складний і довгий процес, але заклад відкрито, і це все, що зараз має значення, – наголошує представник Міжнародного медичного корпусу Ендрю Раян.

Наразі сімейні лікарі не працюють в амбулаторії постійно. Вони приїжджають до своїх пацієнтів тричі на тиждень, у понеділок, середу та четвер. За словами медиків, необхідним обладнанням та медикаментами для надання первинної медичної допомоги заклад забезпечений.