Новини

Жителі Чернігівщини сплатили понад 22 мільярди гривень податків та зборів

Протягом одинадцяти місяців 2022 року до бюджетів усіх рівнів платниками податків Чернігівської області сплачено 14,1 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів.  Це на 11,6 % перевищує факт надходжень відповідного періоду минулого року. Єдиного внеску надійшло 8 млрд грн (на 42,4 % більше за минулорічні надходження). Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: Понад 80% чернігівців задоволені роботою мера Атрошенка – результати опитування групи «Рейтинг»

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 6,1 млрд грн, що становить 43,5 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень надійшла від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 2,2 млрд грн, податку на додану вартість – 1,8 млрд грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 1,4 млрд грн та податку на прибуток – 0,7 млрд грн.

 Порівняно з минулорічним фактом надходження збільшились на 2,2 % або на 132 млн грн за рахунок зростання сплати рентних платежів за користування природними ресурсами (на 0,5 млрд грн) та податку на доходи фізичних осіб і військового збору (на 0,3 млрд грн) при одночасному скороченні збору податку на додану вартість (на 0,5 млрд грн).

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 8 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 6 млрд грн, єдиного податку – 0,8 млрд грн, податку на майно – 0,7 млрд грн. Факт минулого року перевищено на 20 % або на 1,3 млрд грн в основному за рахунок податку на доходи фізичних осіб (зростання на 40 % або на 1,7 млрд грн).

Рівень добровільної сплати податків залишається високим та становить 99,6 % від загальної суми надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Роботодавцями та самозайнятими особами сплачено у січні-листопаді 2022 року 8 млрд грн єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування (на 42,4% більше відповідного періоду минулого року), що вкрай важливо для своєчасної та повної виплати пенсій та соціальної допомоги.