ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові з першим візитом – спікерка парламенту Латвії. Що у пріоритеті допомоги?

Featured Video Play Icon

Чернігів відвідала делегація Латвійської Республіки на чолі зі спікеркою Саейми пані Дайгою Міерінею. Для представниці парламенту європейської держави це перший офіційний візит до України, і цього дня вона тут із надзвичайним і Повноважним Послом Латвії та депутатами сейму.

Один із об’єктів – дитячий садок №19 на Подусівці, що був суттєво пошкоджений внаслідок авіабомбардування 18-ої і 21-ої шкіл, а також влучань артилерії на території. До повномасштабного російського вторгнення у цих стінах навчалося більше 170-ти дітей, і нині їх відновлення – в процесі реалізації.

Були пошкоджені, вибиті вікна і двері, система опалення, пошкоджений фасад закладу, дах закладу, деякі проблеми є на харчоблоці, на пральні. Ми дуже хочемо, щоб садочок наш якнайшвидше запрацював, щоб дітки в садочку були, – розповіла завідувачка дитячого садка №19 Ірина Койдан.

Загалом, у місті під час активних бойових дій було пошкоджено 80% всієї освітньої інфраструктури, в розрізі дошкільних закладів – 37 із 52-ох, з яких на сьогодні повноцінно працює 41.

Закрити периметр і встановити вікна та двері у цьому садку допомогла держава, місто ж профінансувало і облаштувало укриття, аби відповідати всім вимогам безпеки. Від весни за підтримки латвійського уряду у співпраці з ПРООН тут має початися повна комплексна відбудова приміщення, а саме ремонт покрівлі, утеплення фасаду, проведення внутрішніх робіт, відновлення системи опалення та харчоблоку. 

Вдячність народу Латвії за цю та всю іншу допомогу, яку вони надають місту, а також потужну підтримку України на міжнародній арені, від імені громади висловив виконуючий обов’язки очільника Чернігова.

У Чернігова і з Францією, і з Німеччиною було багато зустрічей, але найшвидше відгукується на всі наші потреби саме Латвія. Це я кажу не тому, що сьогодні саме ви приїхали до нас, а тому що воно так насправді є, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Дійсно, приємно бачити, що все в процесі, відновлення рухається. Щиро бажаємо вам всього найкращого, – підкреслила спікерка Саейми Латвійської Республіки Дайга Міеріня.

Цієї весни, як тільки дозволить погода, у чернігівських дитсадках також мають встановити 88 ігрових майданчиків, наданих Латвійською Республікою, тисячі ж одиниць меблів, серед яких секційні шафи, трьохярусні ліжка, стільці та інше – вже доповнили інтер’єри груп і служать дітям. Серед іншої допомоги партнерів – передача автобусів, повністю облаштованих індивідуальних модульних будинків для тих, хто через росію втратив власні.

Однак, як повідомила спікерка парламенту під час робочої поїздки – пріоритетом для них залишається відновлення пошкодженої освітньої інфраструктури, насамперед шкіл і садків, адже їхнє функціонування і якісна освіта в цілому є запорукою того, що до міста повертатимуться, та залишатимуться люди, а відтак, Чернігів матиме майбутнє. Цей напрямок був визначений одним із найважливіших і власне містом, одразу після деблокади.

Народ та уряд Латвії не даремно вибрав саме Чернігівський регіон для того, щоб надавати підтримку. Тут – наші друзі, і ми можемо робити це від усієї душі і від щирого серця. Ми захоплюємося українським народом, який незважаючи на всі жахіття війни продовжує боротися, продовжує відновлювати свою інфраструктуру, робить героїчні вчинки буквально кожен день. І я можу лише ще раз засвідчити, що наша допомога народові України не закінчиться. (Слава Україні), – наголосила  Дайга Міеріня.

Латвійська Республіка одна з перших країн, яка визнала російську федерацію країною-терористом, перша в Європейському Союзі ухвалила рішення про конфіскацію майна росії і нещодавно прийняла резолюцію щодо засудження депортації українських дітей. А військова і гуманітарна допомога Латвії відносно ВВП є однією з найбільших у світі.