Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вшанували пам’ять героїв, які полегли в боях за Дебальцеве

Featured Video Play Icon

Запеклі бої і пам’ять  сім років  потому. 19 лютого  у  Чернігові  представники влади, військовослужбовці, родини загиблих воїнів  та небайдужі чернігівці  зібралися  на центральній площі міста, аби    вшанувати  пам’ять  учасників боїв  під  Дебальцевим. Меморіальний захід розпочали хвилиною мовчання  та залпами  військового салюту.

Дебальцевський плацдарм – один з найтрагічніших епізодів війни на сході України. У лютому 2015- го там точилися масштабні  й кровопролитні бої. Запеклий період  в історії антитерористичної операції довелося пережити і чернігівцям. Наші земляки з 13-го окремого мотопіхотного батальйону одними з перших вступили  тоді у бій з ворогом.

Імена всіх героїв, які  не вийшли тоді  з гарячого котла та полягли в боях за Дебальцево,  згадали поіменно. За  упокій  їхніх душ помолилися священнослужителі.

На знак світлої  пам’яті героїв-захисників України  учасники заходу поклали квіти до меморіальних стел.

Для  матерів загиблих воїнів у російсько-українській війні цей день завжди важкий і водночас  важливий. Людмила Бруй – голова громадської організації «Родина воїна» – на війні втратила сина. Разом з такими ж матерями  вона прийшла  сюди, аби віддати  шану своєму синові, іншим бійцям та підтримати родини загиблих.

Пані Людмила зізнається, коли  згадує трагедію під Дебальцево  кров стигне  у жилах.

Під час бойових дій в районі Дебальцевого з 15 січня до 18 лютого загинули 110 військовослужбовців, 270 були поранені, 7 – потрапили у полон та 18 зникли безвісти. Хоча справжні цифри втрат досі не відомі.