ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Грант на мільйон франків: чернігівська школа одержить кошти від швейцарських партнерів

Featured Video Play Icon

Мільйон швейцарських франків. Саме таку суму, що в перерахунку в гривні становить понад 42 мільйони, одержить на осучаснення Чернігівська загальноосвітня школа №13. Кошти виділить швейцарсько-український проєкт DECIDE, що реалізується громадською організацією «Розвиток громадянських компетентностей в Україні», скорочено «ДОККУ», у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом за сприяння уряду Швейцарії. Він спрямований на підтримку двох важливих реформ – освіти та децентралізації.

– Приїхала швейцарська організація «DECIDE» з ініціативою відбудови шкіл, укриттів. Ми дуже їм вдячні, тому що вони приїжджали кілька разів, вони спілкувалися з учнями, вони спілкувалися з вчителями, – повідомила директорка Чернігівської загальноосвітньої школи №13 Інна Левченко.

– Було прийняте рішення про допомогу в повному ремонті, облаштування 13-ї школи. Крім цього, дана співпраця не буде обмежуватися виключно матеріальною допомогою, а й передбачається також окрема робота психологів, команди досвідчених людей для того, щоб допомогти згуртуватися, сформувати один єдиний дружній колектив, – розповів начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

У березні минулого року внаслідок бомбардувань Чернігова російськими окупантами були зруйновані дві школи – 18-та та 21-ша. Велика кількість дітей втратила місце навчання, тому управління освіти ухвалило рішення перевести більшість учнів у 13-ту школу. 

– Галузь освіти дуже постраждала в місті Чернігові. Ми обговорювали, в якому саме напрямку могла би бути допомога для того, щоби максимально вона була ефективна, – зазначив Василь Білогура.

– На той період у 13-й школі навчалися близько 400 учнів. Там було 13 класів. Коли в цю школу прийшли діти з цих зруйнованих шкіл, то на перше вересня 2022-2023 року кількість дітей була 1087, – уточнила Інна Левченко, директорка Чернігівської загальноосвітньої школи №13.

За підтримки Швейцарії у 13-й школі також облаштують укриття. З нього планують зробити не лише місце, де діти перебувають під час повітряних тривог, а й повноцінний освітній коворкінг, щоб діти могли отримувати знання в безпечному місці не покидаючи навчальний заклад.

– Планується також окремо приділити увагу збільшенню можливостей в додатковому ремонті приміщення під укриття. Також планується окремо і ремонт харчоблоку, повне оновлення, – підкреслив Василь Білогура.

Директорка 13-ї школи Інна Левченко зазначає: завдяки цій ініціативі та грантовим коштам у школи буде можливість стати більш сучасною, адже якісне освітнє середовище є чи не найважливішою складовою сприятливого розвитку молодого покоління.