Факт-новини: оперативні сюжети

Капітальний ремонт багатоповерхівки на вулиці Мазепи: що зроблено і коли завершать відновлення?

Featured Video Play Icon

Такою ще у вересні була дев’ятиповерхівка по Мазепи, 56, безжально обстріляна рашистами, як і сотні інших житлових будинків у Чернігові. Чорні, вщент вигорілі поверхи, одиниці вцілілих вікон, пошкоджені стіни зовні та повністю знищені разом із перекриттями всередині. Тоді будівельники тільки починали ремонт. За два місяці про те, скільки роботи вклав сюди кожен із них, годі й говорити: демонтовано все, що не підлягало ремонту, відновлені основні елементи, що забезпечують тримкість будівлі, поступово закривається периметр, а на місці руїн заново виростають квартири.

 Аби у людей був дім і дах над головою, поки держава зведе для них нові помешкання чи відшкодує збитки, місто власним коштом капітально ремонтує цей та ще більше ста багатоквартирних будинків, в яких ворожі снаряди знайшли свою ціль. Самі квартири відбудовує до основи. Найскладніший етап – відновлення несних конструкцій – завершують і на останній ділянці, де були серйозні руйнування.

Тут зроблять опалубку, віділлють нові плити з бетону, витримають і потім візьмуться за решту внутрішніх робіт. На сьогодні будівельники трохи випереджають передбачені у проєкті терміни, і планують повністю залишити об’єкт на початку нового року. При цьому, у приміщенні вже є опалення.

Нагадаємо, на аварійно відновлювальні роботи понівечених армією рф будинків, а це залежно від міри руйнувань – капітальні та поточні ремонти, з бюджету Чернігова загалом виділили 210 млн гривень.