ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові триває ремонт даху школи № 12: коли завершать роботи?

Featured Video Play Icon

Питання безпеки та комфорту учнів і педагогів. У Чернігові триває ремонт даху школи № 12. Перша частина робіт вартістю 14 мільйонів гривень була завершена торік у серпні. Відтак над більшою частиною школи звели новий шатровий дах, а стелю утеплили мінватою. Завдяки цьому зникли протікання під час дощу та снігу, а взимку в приміщенні було тепліше. Також уздовж фасадної частині школи зробили вимощення, призначене захищати фундамент від вологи й затікань. Друга черга ремонтних робіт, що розпочалася в лютому, зосереджена на аварійній ділянці покрівлі над спортивною та актовою залами.

Спортзала дуже сильно протікає. Актова зала також протікає. Вчительська протікає дуже сильно. Вона фактично в цьому році в нас знаходиться в аварійному стані. Це велика площа просто сама по собі і великий дах, тому що розліт 30 метрів, і самі крокви будуть покривати 36 метрів у довжину. Цей дах вимагав вирівнювання стін, треба було їх вирівнювати. І почалася друга частина, ще відмостка по периметру будівлі школи. І внутрішній двір школи нас дуже-дуже хвилює, тому що туди теж буде стікатися вода, і ми б дуже хотіли, щоб там теж усе це було дороблено, – розповів директор ЗСШФМП № 12 Василь Гопаченко.

Нагадаємо, рішення про ремонт даху 12-ї школи депутати міськради ухвалили ще до повномасштабного вторгнення, а роботи мали провести впродовж 2022-го. Загалом, на них із бюджету розвитку міста тоді виділили 22 мільйони гривень. Однак через російську агресію заплановане довелося відкласти. Під час боїв за Чернігів покрівля, яка вже потребувала термінового відновлення, зазнала додаткових пошкоджень.

Ми дуже-дуже потерпаємо. Це не забаганка у військовий час, що ми хочемо красивий, ошатний дах. Це необхідність, яка зріла впродовж 36-ти років, і мале латання нічого не давало. І це необхідність, яку ми повинні виконати для того, щоб у майбутньому більше не мати проблеми з дахом принаймні десь 30–40 років, – зазначив Василь Гопаченко.

Завершити ремонт даху планували до початку квітня. Однак через затримку з проплатами виконання робіт уповільнилося. Як зазначив Василь Гопаченко, у школі сподіваються на якомогашвидше вирішення цього питання.

Дуже хотілося б, щоб до Великодня, 5-го травня, ці роботи були виконані. Як кажуть самі будівельники, вони могли б завершити все, якби вчасно було фінансування, – уточнив Василь Гопаченко, директор ЗСШФМП № 12.

Відтак, прагнучи надати учням якісну освіту та сучасне середовище для всебічного розвитку, в 12-й школі Чернігова мають надію і на реалізацію інших ініціатив. А це, зокрема, повна термомодернізація, встановлення автоматичної системи регулювання тепла, відновлення роботи басейну, капітальний ремонт спортивної зали й облаштування сучасного подвір’я. Також учні та керівництво закладу активно співпрацюють із міжнародними організаціями та проєктами. Зокрема, у межах програми UPSHIFT у школі найближчим часом з’явиться простір для активного відпочинку дітей під час перерв.