Факт-новини: оперативні сюжети

Зазнала руйнувань і обстрілів: у Чернігові триває відновлення 20-ї школи

Featured Video Play Icon

Новий спортзал, сучасний утеплений фасад та відремонтований харчоблок. У Чернігові активно відновлюють 20-ту школу. У березні 2022-го навчальний заклад зазнав серйозних руйнувань – 5 ворожих снарядів вибили всі вікна та пошкодили приміщення. Зараз міжнародні партнери “SaveED”, “ACTED”, словацька фундація “PONTIS” та благодійний фонд українського баскетболіста Станіслава Медведенка “Сягай небес” за сприяння міської влади працюють над реконструкцією закладу. 

Фонд «Сягай Небес» почав ремонт даного приміщення, фонд ““SaveED””, який допоміг нам в цьому і відремонтував дуже чимало приміщень школи, зробив їх надсучасними. І зараз ми працюємо з фондом “ACTED”, який планує все ж таки утеплити заклад, тому що школа дуже постраждали внаслідок агресії і має дуже велике посічення стін,  — говорить Наталія Малець, директорка ЗОШ №20.

В рамках великого відновлення, в рамках реалізації цього великого проєкту передбачається низка дуже важливих реалізаційних питань. Це і ремонт санвузлів, кімнати гігієни для дівчат, оснащення санвузла для маломобільної групи населення,  — каже Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Ремонт вхідних дверей, будівництво пандусу та заміна аварійних сходів – усе це забезпечить доступ дітей до навчання. Крім цього, у школі планують встановити індивідуальний тепловий пункт та замінити всі елементи опалення.

Також є дуже важливим питанням повне комплексне утеплення будівлі. І в цьому році дана будівля має вже отримати абсолютно новий, сучасний зовнішній вигляд. Дуже важливим є питання – це капітальний ремонт харчоблоку, який передбачається заміною обладнання на сучасне енергоефективне.Тобто, низка таких відновлювальних заходів, але вже з урахуванням вимог сьогодення і з поглядом у завтра,  — розповідає Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Загалом, під час активних бойових дій у Чернігові постраждали 37 садочків, 5 закладів профосвіти та 27 шкіл, 2 з яких повністю зруйновані. За понад два роки від початку повномасштабного рашистського вторгнення міській владі разом з міжнародними донорами вдалося відновити роботу 41-го дитячого садочка, в тому числі і тих, де не були облаштовані укриття, 30-ти шкіл в очному форматі та 1 в дистанційному, а також всі 5 закладів професійно-технічної освіти.

Насправді, відновлення закладів – це дуже важливо. І насамперед, для наших дітей виклики сьогодення такі, що ми маємо створити і безпечні умови, і звичайно комфортні для того, щоб і надолужити освітні втрати,і створити якийсь такий комфортний мікроклімат,  — зазначає Наталія Малець, директорка ЗОШ №20.

За словами Василя Білогури, роботи з відновлення 20-ої школи планують завершити вже до початку наступного навчального року. 1-го вересня учні сядуть за свої парти і одержуватимуть знання у відремонтованих, сучасних класах.