ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Хто утримуватиме «офіцерів безпеки» у школах?

Featured Video Play Icon

 Днями з’ясувалося, що кошти на оплату праці “офіцерів безпеки” — поліцейських, які нині несуть службу у чернігівських школах, мають йти з міського бюджету. Таку інформацію під час розширеної наради у муніципалітеті 19-го березня озвучив виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако. Наголосивши, що фінансування послуг “офіцерів безпеки” —  не пріоритетне для міста, ці гроші доцільно направити на нагальні потреби закладів освіти.

– Не може бути так, коли державний чиновник, міністр анонсує програму, ставлять поліцейських. Вони місяць стоять, а через місяць з місцевої громади просять гроші. Якщо б одразу вони сказали треба чи не треба, ми б сказали, що є прикордонні райони, є громади, які більше цього потребують. Очевидно, що у нас і так кошти вилучила держава ПДФО, – підкреслив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, проєкт «Служба освітньої безпеки» – це державна ініціатива. Її започаткували після схвалення концепції безпеки закладів освіти та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів № 975 тогоріч. Про аспекти роботи поліціянтів у школах та особливості фінансування на старті самої програми розповідав заступник начальника поліції охорони Чернігівської області.

Даний проєкт реалізовувався за дорученням керівництва держави, за участю Міністерства освіти й науки, і також Міністерства внутрішніх справ як виконавці цього проєкту. Фінансування проходить за участю держави, тому це державна програма, – зазначив заступник начальника поліції охорони Чернігівської області Сергій Дерев’янко.

Загалом, враховуючи податки та премії, місячна оплата праці одного “офіцера безпеки” становить орієнтовно 36 тисяч гривень. Олександр Ломако зазначив, аби профінансувати роботу поліцейських на базі тридцяти чернігівських шкіл доведеться щорічно виділяти з міського бюджету близько 14-ти  мільйонів гривень, а це більше ніж третина від суми, яка зараз закладена на капітальні ремонти у закладах освіти.