НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Одну з найбільш пошкоджених шкіл відновлюють у Чернігові

Featured Video Play Icon

Стала потужним бійцем волонтерського фронту, від перших днів повномасштабної війни допомагаючи людям із їжею, ліками та прихистком, а відтак – важливою ціллю для жорстокого і цинічного ворога. Нині в одній зі шкіл Чернігова, що в березні прийняла на себе удар 12-ти російських снарядів, чотири з яких влучили безпосередньо у приміщення, лише подекуди зостаються залишки старих віконних рам, дверей та понівечених конструкцій, а всі місця руйнувань відбудовані або охоплені капітальним ремонтом.

Вилетіли всі вікна – 515 вікон в навчальному закладі, і наразі йде таке дуже потужне відновлення. Уже майже всі вікна вставлені, 28 вікон ще залишилось, ось ми чекаєм останньої поставки. Було пошкоджено дах, покрівля навчального закладу, і на сьогодні 3 тисячі метрів квадратних уже відновлюється і ще трошки ідуть завершення цих робіт на примиканнях, відливна система. Пошкоджені кабінети, рекреації, коридори, пошкоджені майстерні навчального закладу, спортивні зали, – розповідає   директорка школи Людмила Шелупець.

А також комп’ютерний кабінет з усією технікою, єдина в місті шкільна обсерваторія, щойно відремонтований басейн, де тренувалися діти зі спортивної та інших середніх шкіл – загалом, більшою чи меншою мірою, майже кожен куток. Зазнали серйозних пошкоджень радіатори та система опалення, освітлення, електромережа та нова система відеонагляду. Аби поновити освітній процес у стінах школи, основні будівельні та ремонтні роботи мають завершити вже до наступного навчального року. На їх виконання місто виділило 24,5 млн гривень з бюджету громади. Свій внесок у відновлення зробили і кілька благодійних фондів, серед них – “Якість життя”, що профінансував придбання близько 200-от вікон на суму 160 тисяч доларів.

Враховуючи, що це одна з найбільших шкіл і, враховуючи, наскільки вона постраждала і яку функцію вона виконувала під час облоги надзвичайно важливу, є такий план, щоби зробить зразкову школу для того, щоби вже після закінчення війни, якщо будуть направлені кошти очевидно що і росії як країни-агресора, і кошти світових донорів, я думаю що до цього періоду ми вже будем мати зразковий об’єкт, по образу і подобію якого ми можем реалізовувать інші, починаючи з найбільших, і решту навчальних закладів, – підкреслив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

А тому бачення міста – розширити і продовжити проєкт, додавши до нього термореновацію, повне оновлення системи опалення, в тому числі і за сучасними технологіями у спортивних залах, оздоблення фасаду, облаштування вхідної групи, двору та прилеглої території. Звісно ж, відновлення кухні та їдальні, басейну, обсерваторії та спортзалів, а також закладення можливостей для створення лінгвістичних кабінетів та робототехніки. Тобто, заклад має стати прикладом, рівня якого б прагнули при модернізації усіх інших, а також своєрідним магнітом для містян.

За словами Владислава Атрошенка, об’єктивний ресурс бюджету, зважаючи на війну та колосальну кількість проблематики в місті, насамперед, з відбудови, це кошти в межах 30 млн гривень на рік, сам проєкт стане до сотні.

Якісна освіта – це один з пріоритетів якості життя, який обов’язково враховують люди.  Тому плани серйозні, коштів велика кількість і тому це буде 2-3 роки. Грамотно це було б зробить за один рік і, мабуть, і правильно так зробить, але немає такої фінансової можливості, враховуючи життєві ці обставини, треба так спроектувати і так розкласти черговість і алгоритм будівельних робіт, щоби якість освіти і освітній процес мінімум ми зачіпали, – наголосив очільник міста.

Додамо, що у 2021-му у школі навчалось майже 1700 учнів та учениць, на сьогодні – 1529. Десять класів, а це початкові і 5-ті за програмою НУШ, відвідують уроки офлайн в іншій школі, решта 42 класи здобувають освіту дистанційно.