НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стартує новий етап реформи освіти

Featured Video Play Icon

Чернігівка Оксана Горицька – мама двох дівчаток. Її старша донька  Дарина навчається у Чернігівській спеціалізованій школі №1 з поглибленим вивченням іноземних мов. Меншу Лізу також у новому навчальному році  планували влаштувати на  навчання  саме сюди.

У березні 2020 року набув чинності Закон України «Про повну загальну середню освіту». І вже  з 2024  система закладів шкільної освіти матиме чітку структуру. Це початкова школа; базова освіта впродовж п’яти років у гімназіях; профільна для 10-12 класів в ліцеях. 4 школи Чернігова  – 15 та 22 ліцей, 12 та  1 спеціалізовані ЗОШ   стануть ліцеями. Тож із вересня 2021 року  у перші класи до цих шкіл набирати не будуть. Решта поступово не набиратимуть  10 ті класи.  В управлінні освіти Чернігівської міської ради   пояснюють – усе робитиметься поетапно .Для цього розроблена програма трансформації.

Олена Горна каже, що гімназії, а  це 28  шкіл Чернігова  матимуть в своїй структурі початкову школу. На перехідному  етапі до 2027 року майбутні ліцеї ще будуть мати  у своєму складі гімназійні класи. Тому трансформація буде йти поступово.

  Буде дотримано принцип територіальної доступності, каже  Олена  Горна. Тому діти зможуть обирати гімназії ближче до місця проживання. У 19 школі  нині   51 клас. З них 22 початкових.  І тут готові вже з вересня 2021 року  набирати нові початкові класи для навчання. Директорка  школи позитивно сприймає новий етап реформування.

  Така реформа НУШ на часі, каже директорка 1 школи Ольга Шелест. Ліцеї не будуть спеціалізуватися на якомусь окремому напрямку знань, а кожен з них буде мати різні профілі  і  всі вони  будуть рівноправними.

Кількість профільних класів у закладах освіти №1, 12, 15, 22 з 2021 року також збільшиться вдвічі.  У цих ліцеях планують покращити і матеріально – технічну базу, і забезпечити  їх  кращими кадрами.

В управлінні освіти кажуть, поки що Чернігів першим із міст розпочинає  новий етап реформування НУШ. Але запевняють –  на цьому шляху будуть прислуховуватися до думки мешканців міста.