ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові поступово відновлять всі пошкоджені дитячі садки

Featured Video Play Icon

В дошкільному закладі №30 кипить робота. Цей садок значно постраждав від ворожих обстрілів торік: були розбиті вікна і вітражі, пошкоджена система опалення. Довелося замінювати радіатори. Завідувачка Валентина Малишева впевнена, що до початку літа вони впораються з ремонтом і зможуть прийняти дітей. Допомагають у відбудові як місто, так і благодійники.

На даний момент за сприяння управління освіти, англійського фонду «За сильну Україну», нам було відновлено вікна, зроблено відкоси на вікнах, також на даний момент проводяться роботи, теж Фондом, по відновленню опалювальної системи, – розповіла  завідувачка ЗДО № 30 Валентина Малишева.

У березні минулого року більшість навчальних закладів Чернігова була пошкоджена в результаті прямих влучань ворожих снарядів або вибуховою хвилею. За рік місто відновило 37 дитсадків з 52-ох і 28 шкіл з 31-єї. І зараз у кількох закладах тривають ремонтні роботи.

-Дивились, в першу чергу, коли починалося, на можливості бюджету, максимально створити умови, щоб доступність була в різних мікрорайонах міста. Тому поступово ми починали, відновили 4 садочка, потім ще два, і поступово нарощували можливості, скоротити_ поступово перенаправляли можливості фінансові на інші заклади, додавали в залежності, де було «просідання» по потребі по кожному мікрорайону. Але в будь-якому випадку для управління є важливим питання забезпечення в кожному мікрорайоні, комусь ближче, комусь трошки далі, але створити максимально рівні умови для жителів всього міста, – зазначає  начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Одна з умов відкриття закладу – наявність сховища, головне – безпекові питання. Укриття зробили там, де це було можливо. В садочку №16 також відновили вікна і дах, які були пошкоджені в наслідок російських обстрілів під час облоги. Але тут підвальне приміщення не пристосоване для того, щоб в ньому перебували люди. Про це, зокрема, свідчить акт оцінки об’єкту, яким не рекомендовано використовувати його для укриття без окремих проектних рішень.

 На сьогодні 15 закладів дошкільної освіти в місті ще не працюють. Проте, кажуть в профільному управлінні, мова про закриття не ведеться. Працівникам запропонували вільні місця в тих закладах, що відновили роботу. Колективам, які задіяні у відновленні або наглядають за непрацюючими закладами, виплачують заробітну плату.

-Якби мова йшла про закриття садочка, то ніхто б не тримав людей на простої, не виплачував їм кошти 2/3 заробітної плати, це навантаження взяло на себе місто, ми максимально допомагаємо людям, і зберегти робочі місця, – зазначає Наталія Мисливець.

Щодо влаштування дітей до садочків, на сьогодні вільних місць вистачає -їх 1200. Нещодавно Чернігівською міською радою було прийнято рішення про відновлення роботи груп раннього віку, вони вже тиждень працюють у трьох днз, в планах розширити цей перелік. На сьогодні до дитячих садочків у Чернігові ходить 5,5 тисяч дітей.