ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Меценат подарував чернігівським бібліотекам 130 україномовних видань

Featured Video Play Icon

Чернігівські бібліотеки поповнюються сучасною україномовною літературою. Приблизно 130 видань у межах проєкту «Ліга книжкових доброчинців» передав міській комунальній централізованій бібліотечній системі меценат та бізнесмен Антон Артеменко. Він звернувся до одного з українських видавництв, яке підтримало ініціативу та допомогло з примірниками, яких потребували книгозбірні Чернігова.

Мені здається, що це гарна справа зараз допомагати нам усім, нашим бібліотекам, заміщувати російськомовну літературу україномовною. Ми всі зараз прекрасно розуміємо, що нам треба плекати й у собі, і в нашому суспільстві українство, відшукувати ті сенси, які нам дозволять зрозуміти більш широко, що це означає. Ми повинні шукати якісь варіанти до взаєморозуміння і поєднання. І, на мою думку, об’єднати нас на рівні суспільства може культура, – зазначає меценат Антон Артеменко.

Проєкт «Ліга книжкових доброчинців» створили для збільшення кількості сучасної та якісної україномовної літератури на полицях. До ініціативи вже долучилися працівники культури, художники та інші відомі чернігівці.

Сьогодення каже нам про те, що бібліотека просто як бібліотека, вона вже не працює. Ми маємо через якісні книжки залучити й молодь, і, відповідно, усіх бажаючих, ті, які зрозуміють, що якщо я прийду до бібліотеки, я отримаю оту якість книжки і я отримаю той перелік книжок, який мені потрібен. І тому, у даному випадку, ця акція, вона працює на підвищення рейтингу і якість бібліотеки як системи, – говорить начальник Управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

– Ми радіємо внеску від однієї книжки до ось такої кількості. Ми вдячні кожному, хто приносить нам і дарує книжки. І ми зараз звернулися і до депутатів, і до представників влади, до представників місцевого бізнесу. Вже багато хто відкликнувся і кажуть: «Так, сьогодні-завтра до вас зайдемо й подаруємо книжку». Я гадаю, що ми всіх дочекаємося, усі прийдуть і подарують, – підкреслює директорка Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Ганна Пушкар також зазначила, що подаровані меценатом книжки розподілять між усіма філіями бібліотеки.