ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Тиск на ЗМІ? МВА намагалася отримати дані голосування з опитування “Чернігівський будяк”

Featured Video Play Icon

Голова Чернігівськоі міської військової адміністрації, який став переможцем в журналістський антипреміі Чернігівський будяк, як найбільш закритий для спілкування зі ЗМІ чиновник, сьогодні фігурує в скандалі пов’язаному з можливою спробою тиску на ЗМІ. Дмитро Брижинський звернувся із запитом до Інституту масової інформації аби дізнатися які ЗМІ та в якій кількості взяли участь в голосуванні – зазначимо воно було анонімним.

-Дуже дивна поведінка військової адміністрації: оскільки вони є суб’єктом владних повноважень і закон про доступ до публічної інформації, на який вони посилаються, не передбачає, що суб’єкт владних повноважень може надсилати до громадської організації відкритий інформаційний запит. Це працює зовсім навпаки, – розповідає регіональний представник ГО «Інститут масової інформації» у Чернігівські області Павло Пущенко.

В своєму запиті Дмитро Брижинський просив Інститут масової інформації надати точну кількість журналістів від кожного ЗМІ, які взяли участь в опитуванні, кількісні результати їхнього голосування стосовно співпраці з начальником Чернігівської МВА, кількість журналістів, яким було відмовлено в співпраці, з вказівкою на ЗМІ, та кількість журналістів, які не звертались із запитами до нього, також із вказівкою на ЗМІ.

-Ми, як громадська організація, не зобов’язані згідно з того ж закону про доступ до публічної інформації, надавати інформацію про будь-який інформаційний запит. Оскільки ми не є органом влади і не займаємо монопольне становище на ринку, – зазначив Павло Пущенко.

Опитування було анонімним, і хоча Інститут масової інформації має дані про те, хто з журналістів як голосував, військовій адміністрації він їх не надаватиме. На думку Павла Пущенка, ця інформація – навіть без розголошення персональних даних – може бути використана для тиску на ЗМІ.

-Це дані, які дозволять вирахувати, як яка редакція ставиться до пана Брижинського, на мій погляд. І це вже можна розцінювати як спробу тиску на журналістів, – підкреслив Павло Пущенко.

В коментарі нашому телеканалу мету свого запиту до громадської організації Дмитро Брижинський пояснив так.

-Для того, щоб покращити якусь роботу. Тому що там я побачив, що якісь журналісти висловились, що ми з кимось не спілкуємось, не надаємо інформацію, – зазначив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

 Нагадаємо, антипремія «Чернігівський будяк», організована хабом «МедіаБаза», який працює за підтримки Інституту масової інформації. В результаті опитування представників місцевих ЗМІ (проголосувати міг кожен бажаючий) було визначено місцевих посадовців, депутатів які найменш відкриті для спілкування і відверто порушують права медійників. Так більш ніж 19% представників ЗМІ Чернігова зазначили, що Дмитро Брижинський ніколи не йде на контакт, 28% – що інколи. В анкетуванні взяли участь журналісти з 9-ти різних ЗМІ нашого регіону.