Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення Чернігівської ТЕЦ: як вирішуватимуть проблеми, що залишилися у спадок?

Featured Video Play Icon

Чернігівська ТЕЦ — єдине в місті підприємство, яке генерує і електричну, і теплову енергію. Від 2000 року теплоелектроцентраль була в оренді у фірми “Технова”. 31 травня на позачерговій сесії міської ради депутати погодили рішення щодо дострокового припинення договору оренди за ініціативою орендаря. Це означає, що у подальшому майнові комплекси ТЕЦ перейдуть в управління міста.

Внаслідок атак російських загарбників ТЕЦ зазнала значних пошкоджень. Зруйновані вузли подачі вугілля, хімічної підготовки води, центральна щитова та теплові магістральні мережі. Полагодити їх необхідно, адже попереду опалювальний сезон.

За підтримкою міський голова звертався до міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова під час його візиту до Чернігова. Урядовець оглянув основні пошкодження на ТЕЦ .

Наразі триває процедура передачі майна ТЕЦ. Спеціальна комісія  визначить, що є на балансі орендаря, що на балансі майнового комплексу. Наступний етап — створення комунального підприємства. Але вже зараз місто може зробити перші кроки на шляху відновлення ТЕЦ.

Крім втрат завданих російськими військами, є й проблеми пов’язані з боргами фірми “Технова”.

Вирішення цієї проблеми також потребує підтримки міністерства.

Наразі одне із особливо важливих питань для міста — початок опалювального сезону. За словами міського голови Владислава Атрошенка, подачу тепла — забезпечать. Проте найбільша проблема — стан внутрішньобудинкових мереж. Містян закликають слідкувати за інформацією від міської ради, адже повідомлятимуть про графіки перевірки будинків. У відповідний день чернігівців просять залишитися у квартирах, або передати ключі сусідам чи знайомим, щоб у разі чого можна було відкрити помешкання та вимкнути опалення, щоб не сталося підтоплення.

Поки фахівці працюють над тим, щоб вчасно розпочати опалювальний сезон. Щодо майбутнього ТЕЦ  – міська влада планує знайти системного інвестора світового рівня, який би також підтримав ідею побудови сміттєпереробного заводу поруч із ТЕЦ.