ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Турбота з народження вдома»: як працюють патронажні медсестри у Чернігові

Featured Video Play Icon

Патронажна медична сестра Алла з Чернігова вирушає в гості до своєї чотирьохмісячної підопічної Кіри. На порозі її радо зустрічає молода мама Катерина разом із хатнім улюбленцем. Фахівчиня вкотре завітала до родини, аби провести плановий огляд новонародженої дівчинки: зважити, виміряти зріст, температуру тіла та провести обвід голови. Алла не лише слідкує за розвитком дитини, а й постійно перебуває на зв’язку з батьками, надаючи консультації та психологічну підтримку.

Кіру я веду з серпня місяця, вже я до неї зробила 4 візити на даний момент, вони не з групи ризику, тому були тільки планові візити. Взагалі у мами виникали питання в першу чергу по грудному вигодовуванню. Дуже часто вони цікавляться питанням що їм можна, а що заборонено їсти, це дуже болюче питання для них, – розповіла патронажна медична сестра Алла.

Завітати до цієї оселі Алла планує наступного місяця. Мама Кіри тішиться, адже візити фахівчині значно полегшують догляд за донькою та надають впевненості при підготовці до планових оглядів у лікаря.

– Алла для нас вона як медична фея.  Дуже класно, що ми маємо нелегкий для всіх наразі час таку поміч, таку підтримку – патронажну медсестру, яка приходить до тебе додому в будь яку-погоду, в будь-яку пору року, – каже мама Катерина.

Патронажні медичні сестри допомагають чернігівським родинам в межах програми «Турбота з народження вдома». Її реалізують Міністерство охорони здоров’я України та благодійний фонд ЮНІСЕФ. Така ініціатива майже півроку діє на території нашого міста. Фахівчині відвідують малюків десять разів протягом перших трьох років. Якщо діти належать до групи ризику,  для них складають індивідуальний план візитів.

У нас є 4 патронажні медсестри, у нас вони обслуговують близько 55-ти дітей, сімей, по різним куточкам нашого міста. Це і Масани, це і Шерстянка, це і центр нашого міста. І наші дівчата їздять, у них є плани і вони обходять цих дітей, – зазначив заступник медичного директора КНП “Сімейна поліклініка” ЧМР та головний куратор проєкту Роман Поляков.

Перед тим як працювати із новонародженими, медсестри попередньо пройшли спеціальні тренінги та одержали сертифікати, які засвідчують ступінь їхньої кваліфікації. Там їх вчили вибудовувати алгоритм своєї роботи, правильно аналізувати психологічний стан батьків після пологів, консультувати щодо грудного вигодовування та вакцинації.

– Ми направлені від народження для усунення на перших етапах ризиків, щоб далі з дитинкою, з її здоров’ям і психологічна і фізіологічна потреба, щоб все було гарно і щоб дитина була здорова. Кожна медсестра має свою родину. Всі проблеми вирішуються в цій сім’ї, всі питання. Тобто вони відвідують сім’ю, тоді коли зручно мамі. Їхній патронаж продовжується десь хвилин до 90, взагалі досить часу щоб обговорити всі питання, – підкреслила старша медична сестра та функціональна кураторка проєкту Інна Литвинова.

За даними ЮНІСЕФ, у 2023 році вже понад 350 медичних сестер та лікарів з Дніпропетровської Житомирської, Закарпатської, Кіровоградської, Київської,  Львівської, Полтавської, Чернігівської та Харківської областей, а також міста Києва пройшли тренінги і зараз надають розширені послуги вдома сім’ям з малюками.