Факт-новини: оперативні сюжети

Платіжки за гарячу воду та тепло: що за суми у квитанціях?

Featured Video Play Icon

Без поточних нарахувань, але з обов’язковими щомісячними платежами з обслуговування та заборгованістю за попередні періоди. Чимало чернігівців та чернігівок цікавляться, чому квитанції від ОТКЕ і тієї ж ТЕЦ надходять не нульовими, якщо тепло та гаряча вода в оселях зникли від березня і нині фактично відсутні? Як пояснили в облтеплокомуненерго, що стосується власне постачання цих послуг, то суми у платіжках це або рахунки за раніше спожите до прикладу в січні-лютому чи за той період березня, коли ще було опалення, або коригування за показниками, якщо вони певний час не передавались. Інший аспект це плата за абонентське обслуговування, яка не є новою, однак через зміни у законодавстві була винесена в окремий платіж. До того ж, ще минулої осені.

Так, за словами Ірини Штипи, якщо до цього за обслуговування загальнобудинкових приладів обліку існували окремі внески, то зараз вони разом із іншими послугами є складовою цілісного тарифу. Сюди ж включена плата за прийняття споживачів у розрахунковому центрі підприємства, роботу контролерів, витрати на укладання договорів з тієї ж реструктуризації боргу, збір банківських установ та обслуговування програмного продукту, за допомогою якого здійснюються нарахування.

Відтак, плата за абонентське обслуговування нараховується незалежно від споживання цих послуг і не знімається навіть за умови, що в квартирі встановлено індивідуальне опалення, або бойлер, тобто послуги забезпечуються не підприємствами теплогенерації. Єдиний механізм звільнення від абонентської плати, передбачений законодавством, це підписання будинком колективного договору. Але поки що жоден у місті не був укладений.

Граничний рівень плати за абонентське обслуговування встановлює держава і станом на 1 липня він сягає 36 гривень 88 копійок за місяць по кожній позиції, вище якого виставляти рахунки не можна. Якщо говорити про ОТКЕ, то по гарячій воді він становить 18 гривень 24 копійок, а по теплу 27-ми, 85 грн за наявності у будинку приладу обліку. Крім того, на них надається субсидія. Тому жителів Чернігова просять переглянути свої платіжки і за наявності заборгованості все ж розрахуватися за абонентське обслуговування, а за потреби і самі комунальні послуги. Адже це – невід’ємна складова безперебійної роботи підприємства і зокрема підготовки до майбутнього осінньо-зимового періоду.

На підприємстві також додали, що за березень, коли були активні бойові дії, абонентську плату споживачам не нараховували. А також припиняють її тим, у кого зруйновані помешкання, від моменту засвідчення цього факту.