ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Дерева – подарунок місту: на Валу висаджують платани від благодійника

Featured Video Play Icon

На Валу у Чернігові працівники і працівниці КП «Зеленбуд» висаджують платани, які  подарував благодійник. 

Це платани.  62 штуки, які м.Чернігів подарував невідомий, який захотів залишитися інкогніто. Він подарував для міста Чернігова і нам, як КП «Зеленбуд» їх передали для того, щоб ми їх посадили, – розповіла майстер зеленого господарства Галина Бурменко.

 Днями щодо вартості цих дерев у соцмережах спалахнув скандал. Місто звинуватили у недоречному придбанні  шести десятка платанів по 25 тисяч гривень кожний. Як з’ясувалося – це подарунок місту. Фейки, що поширювалися у деяких телеграмканалах, спростував під час засідання виконкому міської ради 17 листопада  Олександр Ломако.

– Це питання – це яскравий приклад дезінформації в ЗМІ, навіть не в засобах  – в телеграмканалах.   І яскравий приклад як в Чернігові намагаються дискредитувати люди роботу місцевої влади, комунальних підприємств.

А тепер як насправді виглядає історія.  Місто Чернігів отримало від благодійника, поважного мешканця, який вирішив залишитися невідомим.   62 якісних хороших платани, 62, і оплатив навіть їх доставку на КП «Зеленбуд». Вартість висадки одного дерева для КП «Зеленбуд» не більше чим 1,5 тис.грн. Оце вся сенсація в цій історії. Не 25, а півтора – це трошки різні цифри. 62 платани, які зараз висаджуються на Валу, місто чи КП з своїх коштів витратить менше 100 тисяч гривень.  Зато у нас на Валу будуть висаджені 62 якісних дерева, ціла алея, які я думаю, це великий плюс, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Як розповіли фахівці,  платани – довговічні, невибагливі, стійкі до морозів. В нашому місті їх можна побачити на вулиці Ремісничій, де рослини себе добре зарекомендували. Велике листя дає гарну тінь, і вік платанів в середньому від 70 до 100 років.  Локацію для нових насаджень – на Валу, «Зеленбуд» визначив не випадково.

  Тут дуже багато порожніх місць, де немає дерев. Дерева були старі,  їх видаляли, чи їх поламало під час вітру сильного і дощу. Це популярне місце для наших мешканців. Багато лавочок, які не притіняються деревами, люди хочуть відпочити, подихати свіжим повітрям, тому ми і вирішили тут висаджувати, – зауважила майстер зеленого господарства Галина Бурменко.

Подарунок, дійсно, вартісний. Як зазначив керівник «Зеленбуду» Віталій Морський, ринкова вартість одного дерева – 10 тисяч гривень, і аж ніяк не 25, стільки може коштувати екзотичні для нашого регіону сорти. 

–   Ми дякуємо анонімному благодійнику, який допоміг місту. В скрутний цей час трошечки нам покращити благоустрій, зелені зони міста, це важливо попри всі обставини, – підкреслив Олександр Ломако.

Саджанці 6 – 7 річні і в гарному стані, кажуть озеленювачі. Приживання дорослих  дерев із закритою кореневою системою висока –  понад 90%. Зараз зеленбудівці поспішають посадити їх до холодів, адже попереду йде зима.