НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Школа амбасадорів у Чернігові: що чекає цьогорічних учнів?

Featured Video Play Icon

У Чернігові стартував набір до школи амбасадорів, яка діятиме на базі туристично-інформаційного центру. Навчання тут організовують вже 6-й рік поспіль. За цей період програму кардинально змінили та осучаснили, на цьогорічних учнів чекатиме знайомство як із історичними персоналіями Чернігова, так і з видатними особистостями сьогодення, завдяки яким наше місто встояло перед рашистською навалою та продовжує жити.

Волонтери, які сьогодні працюють в Чернігові, вони однозначно мають свої улюблені маршрути і чому б не говорити про них. Тобто, по суті, ця напрацьована база маршрутів, вона може бути в контексті, якщо це про сучасників, доповнювати існуючі в Чернігові маршрути пам’яті. Тобто, по суті, це різні аспекти і є хлопці, які загинули, є дівчата, які воюють. Чому про них би не говорити? Тому що це насправді історія сьогодні, яка є дуже актуальною, – зазначила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

У 2024-му школа амбасадорів збільшила свою географію. Тепер до занять у онлайн-форматі приєднуватимуться учні з різних міст, серед них Луцьк, Полтава, Суми, тощо.  Викладатимуть тут фахівці з історії, архітектури та інших галузей, а ось напрацьованими прикладами та досвідом проведення екскурсій поділяться випускники школи минулих років, які вже здобули професійні навички та стали справжніми гідами.

–  Насправді ми не думали спершу робити співпрацю з іншими містами, але нам перші написали з Полтави. Опанас Сластіон, людина, яка по суті працювала і у нас, пов’язана з Полтавою, прослідкувати і тим самим маршрут Чернігів-Полтава. Ми можемо багато чого дивитися по тому, як ми приїжджаємо в Полтаву, а з іншого боку прослідкувати його діяльність. Полтава так само і Паїсій Величковський – священик і людина, яка більше має відношення до церкви, але тим не менше він пов’язаний з Любечем, з Чернігівщиною. Тобто теж про нього можна говорити, – зауважила Катерина Литвин.

Свої двері школа амбасадорів відкриє 27 січня. Нині триває набір та подача заявок на навчання, брати участь зможуть містяни різного віку та професій.

– Якщо говорити про ту кількість людей, яку ми набираємо, то це однозначно до 20 людей, тому що більше того вже буде важко працювати, а щоб дати повний об’єм інформації, який ми собі напланували, то все ж таки краща група комфортна – 18 людей, – уточнила Катерина Литвин.

Зареєструватися та подати необхідні дані можна на сайті та офіційних сторінках туристично-інформаційного центру. Навчання триватиме до кінця травня, а опісля новоспечені амбасадори проведуть безкоштовні екскурсії в різних мікрорайонах міста. До того ж, така ініціатива зацікавила і інші громади Чернігівщини та Львівщини. Там також невдовзі відкриють школи для навчання майбутніх гідів.