ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Традиції Різдва: як готують кутю за старовинним рецептом на Чернігівщині

Featured Video Play Icon

Готувала з добрими думками.

Пані Віра –  жителька села Роїще, що неподалік Чернігова, дістає з печі особливу страву – різдвяну кутю. Її готує за традиційним бабусиним рецептом: з горішками, медом, маком, сухофруктами та узваром. Каже, Різдво – сакральне свято, коли все, що готується, несе особливий сенс, – день, коли збирається вся родина, аби провести разом час та насолодитися атмосферою сімейного затишку. 

Запалимо свічечку різдвяну, як зірочку.

На святковому столі обов’язково 12 пісних страв. Господиня розповідає, усі рецепти –  частина кулінарної спадщини нашого народу. 

Важливо, того що пам’ятаєш своїх бабусів, предків і їх не забуваєш, тому традиції зберігаєш, щоб воно залишилося для дітей, для онуків, щоб вони теж так робили як ми, і працювали, і старались, і готували. У мене на столі все пісне, все пісне: оладки, вінегрет, салат з  рибкою, і щука фарширована пісна, там нічого нема, бо я нічого не добавляла, навіть майонез і тей пісний, солоні гриби, риба тушена, пиріжки з капустою, борщ завжди варю з грибами і консервою, голубці з грибами – це у мене завжди-завжди, – розповіла жителька села Роїще Віра Майборода.

Відтак, ще однією традиційною стравою поповнилась збірка рецептів проєкту “Смачна Чернігівщина”. Його створили влітку 2023-го року, аби задокументувати унікальні кулінарні методи приготування страв старожилів Чернігівщини. Засновники проєкту кажуть, сьогодні війна йде і в інформаційному просторі, коли ворог забирає в нас право не лише на території, а й навіть на традиційні кулінарні рецепти, привласнюючи їх авторство собі.

Це зброя по тому, що Чернігівщина, можливо, із-за близькості кордону, могла перейняти низку страв, то будемо говорити, що ні. Будемо розвінчувати міфи, що, очевидно, вони запозичували традиційно у нас, а не ми. Є відсоток людей молодого покоління, які виїхали і, відповідно, якщо вони в евакуації в іншому регіоні, то ми можемо говорити про те, що знання дещо трансформовані, вміння готувати трансформовані, а якщо вони знаходяться за кордоном, то це взагалі величезна втрата для нас, як для регіону, – зазначила заступниця начальника управління культури а туризму ЧМР Катерина Литвин.

Стародавнє село з козацькою славою – Роїще, пережило й російську окупацію. Сьогодні місцеві жінки згадують жахливий місяць зі сльозами на очах. Через їх оселі летіли ворожі літаки бомбити Чернігів.

– Ми сидимо оце у вечері і він летить над хатою, і летить і я уже рахую 1, 2, 3. 3 секунди і я у вікно бачу як на Чернігів падає бомба, – згадує  Валентина Бабич , жителька села Роїще.

Влітку ми працювали в Новобілоуській громаді, в переважній більшості, а цінність в тому, що це за громада, яка була в окупації І хотілося зрозуміти, що люди, які залишилися на місцях, вони і готові включитися, і залишити пам’ять по собі, а з іншого боку, це громади, яким треба була мотивація жити далі, і зрозуміти, що насправді, вони цінні і важливо потрібні для нас, – зауважила Катерина Литвин.

Тепло родинного кола, домашній затишок – після пережитих подій для мешканців Новобілоуської громади кожна хвилина проведена поруч з близькими особливо цінна, а святкування Різдва у ці складні часи надзвичайно важливе.

Є діти, є онуки і хочеться для них робити свята, ну, і для себе, щоб трішки підняти настрій і посмакувати.  Якщо особливо згадуєш тей місяць окупації, коли дитина хліба не бачила, не могла з’їсти кусочок хліба, то звичайно хочеться. Хочеться свят, хочеться пригостити і друзів, і дітей, і онуків. Віримо в нашу перемогу,  спокою хочеться звичайно і мирного неба, чого бажаємо і нашим Збройним Силам, мирного неба і з різдвяними і новорічними святами всіх хлопцям, – підкреслює Валентина Бабич , жителька села Роїще.

Нагадаємо, проєкт “Смачна Чернігівщина” зібрав вже понад 200 рецептів, на основі яких у вересні 2023-го презентували гру. Катерина Литвин каже, зупинятися на досягнутому не збираються та планують зробити окремий розділ про святкові страви.