Факт-новини: оперативні сюжети

Домашнє насильство: як чернігівцям допомагають впоратися з цією проблемою

Featured Video Play Icon

Після початку повномасштабної війни Микола відчув, що в їхніх стосунках з дружиною збільшилися прояви агресії. Тому 29-річний чернігівець звернувся за допомогою до спеціалістів – мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

Це була ситуація психологічного насильства і, відповідно, втручання було раннім. Родина працює над вирішенням своїх проблем і, знову ж таки, війна. Війна спровокувала отакий от спалах агресії саме словесної, вербальної, і саме тому члени родини, вони взагалі не могли знайти порозуміння між собою, – розповідає  координаторка мобільної бригади соціально-психологічної допомоги Олена Надточій.

Нині Микола з дружиною проходять тренінги, де разом з психологом не тільки обговорюють сімейні проблеми, а й навчаються батьківству, адже в родині є півторарічна донечка.

Усе заради дитини, спочатку заради себе, тому що якщо себе не любити, про себе не піклуватися, то не зможеш іншого любити і піклуватися про нього. Є позитивна практика. Сенс життя якийсь знайшов, тобто сім’я для мене – найважливіша, – каже Микола.

Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги працює у Чернігові з серпня минулого року. За цей час зафіксували 360 випадків гендерного насильства. Фахівці консультують постраждалих з правових, медичних та психологічних питань, свої дії координують з правоохоронними органами. Мобільні бригади надають екстрену і планову допомогу всім, хто звернувся до поліції або до соціальної служби з приводу домашнього насильства .

У вас був виклик патруля з приводу домашнього насильства, було таке у вас? Скажіть, будь ласка, що сталося? Ви вказана як постраждала особа, а хто є кривдником?

Для того, щоб отримати соціально-психологічну допомогу, можна звертатися безпосередньо до Чернігівського міського центру соціальних служб, або телефонувати на гарячу лінію. За потреби, фахівці самостійно направляють звернення до правоохоронних органів та супроводжують особу на всіх етапах вирішення складних життєвих обставин.