Факт-новини: оперативні сюжети

Святий Миколай завітав до цифрових освітніх просторів Чернігова

Featured Video Play Icon

У цифрових освітніх просторах Чернігова відзначали День Миколая. Таких центрів у місті чотири, вони облаштовані у загальноосвітніх навчальних закладах.

Цифровий освітній центр — це простір спеціально створений для дітей, з можливістю долучитись і до навчання і до відпочинку і між собою поспілкуватись і приємно провести час. Коли вони тут відпочивають, гарно проводять час, вони забувають про те, що коїться навколо, – розповідає тьюторка Юлія Масляна.

У закладі, де працює Юлія Масляна, для школярів на свято організували майстерку “Виготовлення янголів”. Ці маленькі обереги передадуть захисникам, які нині боронять нашу країну від російських загарбників. Разом із листами,  на цей раз діти дописали привітання зі святом.

Побажав їм міцного здоров’я, перемоги та терпіння і ще їм побажав три байрактари.  А ще побажав джавелінів, тому що вони дуже добре змогли відпрацювати на Донбасі і на Чернігівщині, – говорить учень Владислав Науменко.

По-перше дітям емоційний стан стабілізує, а для військових це підтримка. Вони отримують таких ангелочків, малюнки, якісь поробки браслетики. Для них це підтримка — що на них чекають, про них пам’ятають, – зазначає майстриня Валентина Чайковська.

У цій школі цифровий освітній простір функціонує від початку навчального року. Ось так це приміщення виглядало до ремонту.

Це було раніше підвальне приміщення. Дякуючи донорам, воно обладнане до того рівня, яке ми маємо зараз і дуже круто, що воно знаходиться в укритті. Під час повітряних тривог діти в безпеці, – показує тьюторка Юлія Масляна.

Якщо у цій школі цифровий освітній центр — це ще один майданчик для спілкування, то в іншому навчальному закладі — єдиний.

Після бомбардувань шостого березня школа надзвичайно постраждала. Тому що багато кабінетів просто унеможливлюють навчання дітей: вибиті вікна, немає опалення. І ми всі чудово розуміли, що з 1 вересня ми не зможемо відкритися, – говорить вчителька початкових класів Інна Авраменко.

Нині адміністрація школи разом із батьками організували для дітей святкове дійство. До школярів завітав Миколай зі своїм помічником Янголом і разом із малечею вони грали в імпровізовані сніжки, танцювали, гралися. За словами Інни Авраменко, в інші дні у центрі майже немає жодної вільної хвилини, настільки він популярний серед школярів.

У нас є зустрічі і за розкладом і за бажанням дітей, тому якщо діти вважають, що їм треба зустрітися, то ми дивимося графік нашого освітнього центру і якщо є хоча б невеличка вільна хвилинка ми намагаємося зустрітися.  Під час зустрічей діти спілкуються. Діляться своїм досвідом, посмішками, обіймами, – підкреслює вчителька Інна Авраменко.

Дітям не вистачає спілкування. За комп’ютером це не те. А тут вони грають, вони спілкуються, грають у якісь ігри, конкурси і вони дуже щасливі і чекають із нетерпінням той день, коли у них заняття в хабі , – зауважує мама, вчителька Людмила Похилько.

Ми бачимося з друзями. На дистанційці сумно без друзів, – каже учениця Валерія.

Сучасні цифрові освітні центри створені на базі чотирьох чернігівських шкіл завдяки роботі команди благодійного фонду SavED та за підтримки Support to Ukraine’s Reforms for Governance & Save the Children. Вони повністю забезпечені необхідним канцелярським приладдям, книжками, іграми, меблями та технікою, необхідною для навчання — ноутбуками, планшетами та проекторами.