ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Покрівлі, вікна, мережі – як місто відновлює пошкоджені ракетним ударом будинки?

Featured Video Play Icon

Так, поступово метр за метром фахівці “Деснянського” відновлюють покрівлю кожної з пошкоджених ракетним ударом 19 серпня багатоповерхівок – і там, де ще тиждень тому наслідки прильоту закривали плівкою, скоро мало що нагадуватиме про росію. Їхньому житловому фонду дісталося найбільше: ремонту потребують 43 будинки, шість із яких – капітальної відбудови даху – на це з бюджету Чернігова виділено більше 20 млн гривень і підрядники вже готові починати роботи, у “Новозаводського” 34 об’єкти та один в ОСББ.

Як повідомили на щотижневій загальноміській нараді, нині є певна затримка з поставкою матеріалів, однак від графіку не відхиляються і до опалювального сезону мають все встигнути.

На сьогоднішній день уже більша частина покрівель виконано ремонт, це 28 із 40 будинків, на решті будинків роботи тривають, оскільки першочергове це покрівлі. Паралельно розпочато роботи зі скління вікон, проводяться гідравлічні випробування для того, щоб оцінити, чи пошкоджена система опалення, і також перевіряється робота димовентиляційних каналів, – повідомив заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко.

Що стосується гідравлічних випробувань, то за результатами попереднього обстеження пошкодження є, однак не критичні, зазначили комунальні управителі. З вікнами у приватних оселях висловили намір допомогти кілька благодійних організацій і фондів.

Власне, єдиний центр допомоги потерпілим, що запрацював у місті 21 серпня і об’єднав 15 міжнародних організацій, перейшов на дистанційний режим роботи. Станом на понеділок, 28 серпня, він прийняв 348 людей і, оскільки звернень щодня меншає, тепер їх сконтактовують в індивідуальному порядку.

Загалом від чергового терористичного акту рф у центрі Чернігова постраждало 214 осіб, частина з них із пораненнями і травмами різного ступеня до сьогодні перебувають на стаціонарному лікуванні – такі останні дані озвучив Владислав Кухар.

На сьогоднішній день в лікарнях знаходиться 47 осіб, загальна кількість, виписано вже 10, у важкому стані двоє, і до Києва переведено в загальній кількості 4 пацієнта: одна доросла людина, одна дитина, і двоє дітей вони не тяжкі, але вони кияни, їм зручніше лікуватися вдома, – зазначив генеральний директор Чернігівської міської лікарні №2 Владислав Кухар.

При тому, що ми всі розуміємо і 100% людей з цим згодні, що винна росія і путін у вбивствах наших людей, але ж, все-таки не треба применшувати чи списувати відповідальність конкретних людей, які ухвалювали рішення про проведення цієї безтолкової події саме в приміщенні драматичного театру. Від цього нікуди ми не подінемося, це вже сталося, і я сподіваюся, що за це як мінімум політичну відповідальність хтось понесе, а бажано і не політичну, – висловив сподівання в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Тоді, 19 серпня, внаслідок запуску росіянами крилатої ракети по драмтеатру, де в той час відбувалася виставка дронів, загинуло семеро людей, серед яких шестирічна дівчинка – вони йшли з церкви, прогулювалися містом. Виконуючий обов’язки очільника Чернігова вкотре підкреслив: муніципалітет жодних погоджень, як і в принципі листів від організаторів фонду “Dignitas” чи ОВА щодо проведення масового заходу не давав і не отримував – цим наразі цікавляться правоохоронці. До того ж, згідно з розпорядженням №48 міської військової адміністрації від 10 липня, міська рада не може давати будь-які подібні дозволи без погодження МВА.

Поки організатори чи співорганізатори шукають якогось водія чи можливо прибиральницю, яку хочуть зробити крайньою, до нас звернулася шановна структура правоохоронна із запитом.  Відповідно ще треба повноважним цим правоохоронним органам спитати у міської військової адміністрації, чи отримали вони якісь звернення, чи давали вони погодження? А якщо так, як каже керівник, він про це не чув, то я справедливо задав питання наступного дня після цієї трагедії, навіщо тоді нам цей орган, який не знає що відбувається на території міста? Ви робите 10 липня розпорядження – без погодження з вами нічого не проводити, потім воно відбувається, люди гинуть, ви кажете “я нічого не знав”. Так тоді питання: а нащо ви отримуєте кошти, нащо вас створили, нащо тут через коліно перегинають місцеве самоврядування, щоб ви ходили розказували, що ви нічого не знаєте? – підкреслив Олександр Ломако.

Олександр Ломако зазначив, що військова адміністрація, створена очевидно для покращення безпекової ситуації та вирішення питань цивільного захисту, безвідповідально ставиться до своїх обов’язків, і сьогодні всі це розуміють. А тому місто зверталося і надалі звертатиметься з цим до президента України.