ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стягнути кошти для постраждалих: Ломако планує позиватися до суду на Брижинського

Featured Video Play Icon

Про захід в такому форматі, як він проводився, не знав до трагедії. Так про виставку дронів, що відбувалася 19 серпня у приміщенні чернігівського драмтеатру в момент ракетного удару по ньому росіян, сказав начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський в інтерв’ю інтернет-виданню “Новинарня”.

Тоді від уламків та вибухової хвилі загинуло семеро людей, серед яких шестирічна дівчинка, ще понад 200 отримали поранення різного ступеню важкості. Найбільше постраждали ті, хто опинився довкола епіцентру удару – в районі Красної площі, дехто за інформацією медиків, лікується до сьогодні. 

У своєму коментарі Брижинський відповів, що про фактично військовий захід із дронами, ні міській, ні обласній військовій адміністрації, яка вказувалася в анонсах як співорганізатор, не було відомо. Цитуємо:

-Зараз триває слідство. Наскільки мені відомо, ніхто за дозволом не звертався. Ця організація (ГО “Центр підтримки аеророзвідки” Марії Берлінської, яка проводила виставку “Люті пташки” – “Н”) направила лист в ОВА, що буде проведено захід. Тобто поставили перед фактом. У листі було написано, що це буде зібрання волонтерів і представників бізнесу. Про те, що будуть дрони, військові – про це ніхто не казав.

Слова начальника МВА Брижинського викликали суспільний резонанс та обговорення. Адже на заздалегідь опублікованій афіші та в тексті анонсу чітко вказано – за підтримки ОВА і запрошено виробників, військових, аерошколи та соціально-відповідальні бізнеси.

– Шокувала новина: це заява начальника військової адміністрації, який з властивим йому цинізмом заявив, що він не знав ні сном, ні духом про захід, який там відбувався, про виставку дронів. З цієї заяви таке враження, що волонтери самі приїхали, захопили будівлю в центрі Чернігова і проводили там виставку дронів. А військовий адміністратор дізнався про цей захід вже після вибухів. Ну, я не знаю, хто в ці казки повірить, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Про те, що виставка організовувалася спільно з військово-цивільною адміністрацією, зазначала і сама організаторка Марія Берлінська, в інтерв’ю з нею також згадується розпорядження МВА щодо обов’язкового погодження з ними подібних заходів. Під час щотижневої наради в муніципалітеті Олександр Ломако вкотре наголосив, що відповідальність за безпекові питання та контроль за такими заходами саме за військовою адміністрацією, а отже трагедія, що сталася, є результатом її бездіяльності та безвідповідального ставлення до своїх функцій.

Треба наголосити на кількох важливих фактах. Перше – захід проводився з погодження з військовою адміністрацією, міська рада жодних дозволів і до нас ніхто за дозволами не звертався, жодних дозволів на цей захід не давала, про це публічно говорили організатори заходу неодноразово. Друге це те, що відповідальність за безпеку чернігівців, контроль за такими заходами вона повністю лежить саме на військовій адміністрації міста і публічно неодноразово наголошувалося, що саме для цього вона і створювалася. І третє це те, що очевидно для багатьох чернігівців, я думаю, для всіх, що проведення такого заходу без відання військової адміністрації воно просто неможливо. Спроби через два місяці перекласти на інших відповідальність, уникання спілкування і подивитися в очі родинам загиблих, вибачитися по-людськи… вони лише підтверджують думку, що часто за суровим образом ховається звичайний боягуз, – підкреслив Олександр Ломако.

За словами виконуючого обов’язки міського голови, нині начальник Чернігівської МВА намагається перекласти відповідальність за подію, зокрема, на міську раду та, власне, Ломако. Попри те, що ці заяви не ввійшли до опублікованого інтерв’ю, відео спілкування з журналісткою виклав сам Брижинський на своїй офіційній сторінці.

Про цей захід в такому форматі, як він проводився, я не знав. Дізнався тільки тоді, коли відбувся вибух, що він буде проводитися в такому форматі, як зараз кажуть виставка, ніхто не попереджав, хоча я знаю, що пан Ломако про це знав і, навіть, презентував обʼєкти міської ради, там ніби і 15 ліцей, і 33 школу, а потім маніпулятивно заявив, що ми не знали, ми дозволу не давали.  Він каже, я в жодному разі не надавав би дозволів. Так а чого водив за руку по Чернігову і потім відправив до театру? А потім заявляє маніпулятивно, що це МВА в цьому винна, – сказав начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

– Такі речі не можна залишати. Я розглядаю можливість судового позову з цього питання. Не буду вимагати за цей наклеп вибачення, мені вони не потрібні, хай вибачається перед чернігівцями, а більш правильно, вважаю, потрібно стягнути кошти і направити їх на підтримку родин загиблих, або тих, хто досі лікується від цієї трагедії. Заодно і подивимося, яким буде судове рішення – по дзвінку, як завжди, як було раніше, чи, можливо, за законом хоча б раз, – наголосив Олександр Ломако.