ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Страхи війни: у Чернігові презентували кінострічки про життя в місті під час блокади

Featured Video Play Icon

«Під небом війни» та «Справжні герої». У Чернігові для вчителів та учнів 11-х класів на базі Центру професійного розвитку педпрацівників міськради презентували два документальних фільми про перебіг бойових дій на території міста в лютому-березні 2022-го. Одну кінострічку присвятили працівникам пологового будинку, котрі й у блокаду допомагали з’являтися на світ маленьким чернігівцям, а  інша розповідає про волонтерів — людей, які доставляли містянам їжу, ліки й організовували евакуацію.

Я вважаю, що це дуже важливо нагадувати людям, що було дуже важко. Наприклад, я цього сама не відчула, наскільки людям було важко дістати їжу чи жити без світла, без води, без електрики. І тому якщо не нагадувати, люди можуть, діти в більшості, можуть забути, що це важливо, і треба пам’ятати, – зазначила учениця Катерина.

Ніби знову проживаєш той час, особливо перші дні, які морально були дуже важкими. І коли бачиш і чуєш такі історії, то ніби знов переживаєш це. Ніби знов просто соль на рану сиплять, – додав учень Іван.

Я вважаю, що такі фільми обов’язкові до перегляду. Вони піднімають бойовий дух і показують єдність українського народу, – каже Дар’я.

За словами консультантки Центру професійного розвитку педпрацівників міськради Людмили Павленко, перегляд документальних фільмів у стінах закладу організували, аби учні поділилися своїми спогадами та переживаннями страхів війни.

Нам дуже важливо подивитись, які емоції такі фільми викликають в учнів і порадитись із вчителями історії, як краще донести це під час навчального-виховної діяльності. Тому ми сьогодні будемо працювати в такій дружній обстановці неформальній і поговоримо про власний досвід, як ми переживаємо всі ці події, які історії траплялися в нашому житті з 24-го лютого, – зазначила консультантка Центру професійного розвитку педпрацівників ЧМР Людмила Павленко.

Режисер та оператор обидвох фільмів — Володимир Синцов. Кінокартини створили за ініціативи ветеранів АТО, волонтерів із Києва та області. У Чернігові стрічки презентував їхній співавтор — Федір Мілевський. За його словами, фільми адаптували відповідно до віку глядачів.

– На творчій нараді ми прийшли до висновку, що потрібно робити короткі версії фільмів, це 13–18 хвилин. Бо довго дивитися, це потрібно сісти й дивитися годину. Коли ми їдемо до шкіл, то коротка версія, я говорю як педагог, ліпше заходить до глядача, – підкреслив голова наглядової ради МБФ «Сила роду» Федір Мілевський.

Схожі фільми створили і про інші регіони України. Серед них — Київщина та Сумщина. Невдовзі творча команда планує випустити окремий цикл про життя в Ірпені під час російської окупації.