ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Різдвяні традиції: чернігівських дітей навчають автентичних колядок

Featured Video Play Icon

Софія та Анна разом з батьками прийшли на перший майстер-клас “Різдвяноїкапели”. Розповідають: із великим задоволенням поспішали на цей урок, аби краще пізнати традиції Чернігівщини.

Я побачила як танцюють дідусі та бабусі і розказували вірш. Я бачила, що грали на дудочці, – каже Аня.

– Я запам’ятала, як дідусь мій грає і бабуся моя, – додає Софія.

14-го листопада в туристично-інформаційному центрі стартувала “Різдвяна капела”. Нагадаємо, у межах цього проєкту малечі, зокрема, розповідатимуть про автентичні традиції рідного краю. Діти не лише познайомляться з історією Чернігівщини, а й відкриють для себе нові музичні інструменти та особливі колядки.

Сьогодні ми їх познайомимо з музичними інструментами, сьогодні ми їх познайомимо, безпосередньо, з тим, чим вони будуть займатись упродовж листопада і грудня. Мова йде і про тексти, і про мелодію, як це виконується, який обряд, яке театральне дійство, – зазначив начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

– Ми розповімо, що таке вертеп, що таке колядки, як ми святкуємо Різдво Христове в Україні. Сьогодні будемо знайомитись з музичними інструментами, українськими саме, і побачимо такі рідкісні інструменти, яких немає в жодній країні, мабуть, – це козобас і бугай, – розповіла заступниця директора Чернігівської музичної школи №2 ім. Євгена Богословського Марина Мойсеєнко.

Дітей познайомлять не лише з вертепом та музичними інструментами. Невдовзі малеча зможе побачити й дитячу оперу Миколи Лисенка “Коза-дереза” в музичній школі №2. Також на них чекають захопливі майстер-класи, де маленькі чернігівці навчаться різноманітним речам. 

–  Будемо і виготовляти свічки, будемо зав’язувати хустку, будемо робити зірку вифлеємську. І сьогодні ще на нашому занятті буде багато руханок, коли ми будемо і грати, і співати, і танцювати, і грати на музичних інструментах, тобто, програма дуже насичена, – зауважила Марина Мойсеєнко.

Це буде саме впровадження цих традицій, безпосередньо, в нашу Чернігівську громаду, яка, я думаю, дуже сильно скучила за такими традиційними святами. Сьогодні вони вкрай потрібні нам для розвантаження і для перезавантаження, для розуміння нашої історії, нашої України, – підкреслив Олександр Шевчук.

Заняття продовжуватимуться до 24-го грудня, Різдва Христового за новоюліанським календарем. Цього дня малеча заспіває в сквері імені Богдана Хмельницького у традиційному для Чернігівщині одязі та колядуватиме, як це колись робили наші бабусі та дідусі.