ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«єРобота»: як грант від держави допоміг розширити бізнес

Featured Video Play Icon

– Ми шиємо для наших, в основному, українських брендів. Працюємо як і аутсорс, також ми можемо робити вироби під ключ, – розповідає Наталія Гладченко.

Знайомтеся, подружжя Гладченків із Чернігова — власники швейного виробництва. Історія їхньої бізнес-справи розпочалася у 2017. Тоді молода пара продавала трикотажні вироби на ринках міста, проте завжди мріяла створити щось «своє».

– Було прийнято рішення — продати власне авто. І так створилося швейне виробництво, – згадує приватний підприємець Максим Гладченко.

– Що я, що Максим, коли ми прийшли в цей бізнес, ми мало чого розуміли, скажімо так. Ми не мали ні освіти відповідної, ані досвіду. Загалом, навчалися вже по ходу роботи, – зазначила приватна підприємиця Наталія Гладченко.

Завдяки наполегливій праці та любові до своєї справи, Наталія та Максим із кожним роком розширювали свій бізнес. Початок повномасштабного вторгнення вніс свої корективи — подружжю довелося тимчасово зупинити виробництво.

– Термобілизна була в нас на залишках, ми все вивезли, віддали волонтерам або напряму хлопцям. І з травня місяця минулого року, коли ми відновили свою діяльність після вимушеної зупинки у зв’язку з бойовими діями, ми допомагаємо безкоштовно, як волонтери, тим, що ми можемо виробляти, – розповів Максим Гладченко.

Зараз молода пара щоденно працює над удосконаленням свого бізнесу. Одним з етапів розвитку стала участь у грантовій програмі від держави, яка діє в межах урядового проєкту «єРобота». Гладченки одержали 250 тисяч гривень. Основна вимога для отримання фінансової підтримки — створення нових робочих місць.

– Підтвердження про отримання гранта ми отримали в грудні 2022-го року, а самі гроші до нас поступили на рахунок, здається, на початку березня. За мінігрант ми купили обладнання і сировину, і працевлаштували двох працівників. Це були новостворені робочі місця, – каже Максим Гладченко.

Загалом, разом із подружжям пошиттям одягу, зокрема, футболок, спортивних костюмів, худі, джогерів займається ще 10 людей. Працевлаштування якомога більшої кількості осіб дуже важливе, підкреслюють у Чернігівському обласному центрі зайнятості.

Потрібні нам нові робочі місця, потрібно, щоб отримала кошти й держава також, потрібно, щоби люди мали можливість. Якщо отримання грантів у великих сумах, там є вимога залучення 30 % власних коштів, то мікрогранти не передбачають таких таких умов, тобто можна отримати кошти й започаткувати власний бізнес, і приносити користь собі й державі, і, взагалі, нашій Чернігівській області, – підкреслила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Людмила Ключник.

За понад рік дії державної програми на Чернігівщині грант для створення бізнесу або його розширення отримали майже 200 людей. Залежно від кількості новостворених робочих місць, люди одержують від 50 до 250 тисяч гривень. За ці кошти реалізують бізнес-ідеї в різних галузях, зокрема, у ремонті автотранспортних засобів, торгівлі, організації харчування тощо.

– Кошти, які отримуються по мікрогранту, можна використовувати для закупівлі обладнання, меблів, оплату оренди, реклами, закупівлю матеріалів, сировини. Щоб отримувати грант або мікрогрант, необхідно звернутися через портал «Дія» із заявою, бізнес-планом, потім отримати успішну оцінку ділової репутації від Ощадбанку, – уточнила Людмила Ключник.

А далі — пройти онлайн-співбесіду з фахівцями центру зайнятості, дочекатися позитивного рішення і згодом відкривати або розвивати власний бізнес. Для учасників бойових дій і членів їх родин діє ще одна державна програма – «Грант для ветеранів», у межах якої вони можуть одержати до мільйона гривень. У Чернігівській області нею вже скористалися чотири особи.