ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Спільно Кемп: у Чернігові відкрилась креативна програма для підлітків

Featured Video Play Icon

Провести канікули з користю. Для чернігівських підлітків у сквері Богдана Хмельницького запрацював «Спільно Кемп» – освітній та розважальний простір, де щодня можна навчитися чомусь новому. Організували його громадське об’єднання «Культурна платформа Закарпаття» та дитячий фонд ЮНІСЕФ в Україні.

-Нас чекають модулі з дизайну, інновацій, режисури, танців, – багато різних подій для двох вікових категорій, які ми розділили, – повідомила операційна керівниця ГО «Культурна платформа Закарпаття» Марина Михайленко.

«Спільно Кемп» діятиме у сквері щодня протягом трьох тижнів. На кожен день сформовано програму з тем, особливо цікавих для сучасної молоді.

-Навички, які ми будемо тут давати, вони актуальні для молоді завжди, особливо зараз. Ми будемо говорити про креативну економіку, яка дуже активно розвивається. Будемо говорити, як вирішувати конфлікти, про саморефлексію, саморозвиток, підтримку ментального здоров’я. Ми спеціально підбирали молодих менторів і ті теми, які будуть сучасні зараз, – зазначила Марина Михайленко.

До роботи з молоддю організатори «Спільно Кемпу» залучили кваліфікованих менторів. Приміром, для першого заняття з «музикування» запросили чернігівського бітбоксера Артема Назаренка. Його завданням було навчити підлітків основам роботи з голосом, а також саунд-дизайну, коли трек створюється взагалі без залучення музичних інструментів.

За словами Артема Назаренка, молодь, з якою йому доводиться працювати, поглинає інформацію з вражаючою швидкістю – навіть він сам, коли навчався у Чернігівській музичній школі №1, не був настільки продуктивним.

-З молоддю робимо треки, але по суті, вони роблять їх самі. Ми розповідаємо їм про креатив, вчимо бітбоксу, бо голос – це універсальний інструмент, як дихальна практика, їм прикольно покричати, поробити якісь звуки, повигадувати, подихати в мікрофон, і ми це все записуємо, і потім з цього робимо якийсь біт, – розповів ментор Артем Назаренко.

В якості ментора виступила також вокалістка гурту «Тонка» Олена Карась. Вона знайомила учасниць «Спільно Кемпу» з музичною спадщиною Чернігівщини. На першому занятті співали кант «Я птичка невеличка», вперше зафіксований на теренах нашого краю у 16-му столітті.

На думку Олени Карась, традиційні народні пісні чудово підходять для навчання основам співу, а також для аранжування. На комп’ютері стародавній кант можна «підігнати» під бажаний жанр щоб зацікавити сучасну аудиторію.

-Насправді, я щиро вважаю, що нам потрібно ставитися до фолку і до народної музики трохи інакше. Бо ми сприймаємо це як щось старе, що дійшло – так, воно дійсно дійшло до нас здавна – але люди тоді співали це в побуті, це було частиною їх життя. Якщо ми зараз будемо співати ці пісні, вони також будуть частиною нашого життя і будуть таким чином осучаснені, – підкреслила менторка, вокалістка гурту «Тонка» Олена Карась.

За словами організаторів, ще до початку роботи «Спільно Кемпу» на різні заходи в рамках цього проєкту записалися більше ста чернігівців. Доступ до занять вільний, а обов’язкову реєстрацію можна пройти прямо на місці.