ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Спека у Чернігові: скільки триватиме та як її пережити

Featured Video Play Icon

У Чернігові знову панує аномальна спека. Упродовж кількох днів стовпчики термометрів перетинають позначку в 30 градусів, а температура води у Десні становить понад 22 вище нуля. В обласному гідрометцентрі зазначають: така погода протримається ще деякий час.

– Весь тиждень, включно з вихідними, буде спека. Без опадів, без вітру і вище за норму десь на 5-6 градусів, – повідомив начальник центру з гідрометеорології у Чернігівській області Руслан Овсєєнко.

Не всі переносять температурне пекло з легкістю. За словами медиків, така погода є досить небезпечною, особливо для малюків, літніх людей і тих, хто має хронічні та супутні захворювання. У спеку лікарі радять уникати довготривалого перебування під активним сонцем, носити головні убори, захищати шкіру та очі, не вживати алкоголь, не пропускати прийом необхідних ліків та обов’язково пити щонайменше два літри питної води, навіть якщо не відчуваєте спраги.

– Оскільки в дану температуру випаровування значне, менше буде кровообіг працювати і, відповідно йде виділення калію, а також магнію із потом. Відповідно, через це обмінні процеси порушуються і може бути порушення органів як кровотворення, органів серцево-судинної системи, та неврологічних. Наприклад, це може бути гіпертонічний криз, тобто підвищення артеріального тиску, це може бути власне болі у серці, стенокардія і також інфаркт і інсульт. Щодо молодого покоління: тут більше характерно тепловий або сонячний удар, бо вони більш такі рухливі і більше часто на сонці перебувають, – розповіла сімейна лікарка Валентина Титоренко.

Чернігівці гарній погоді радіють. А від спеки рятуються різноманітними методами. 

– Літо, все-таки, – це найкраща пора року, тому спека вона буде недовгою, а літо мине, тому треба радіти, – каже Юлія, чернігівка.

– Споживати побільше води, не виходити, якщо є можливість, – уточнює Наталія.

– Ми приймаємо прохолодний душ, вмиваємось достатньо часто, – зазначає Яна.

Синоптики прогнозують: найближчими днями у Чернігові температура вночі коливатиметься від 13 до 20, вдень від 28 до 35 градусів вище нуля.