ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стерилізація та вакцинація: як працює ВСЦ «Крок до тварин» у Чернігові?

Featured Video Play Icon

Будиночок для котів, у ветеринарно-стерилізаційному центрі «Крок до тварин», придбаний і облаштований за донати для важкохворих, нині сповнений життя. Щоправда, поки у центрі триває комплексна масова вакцинація сюди тимчасово заселили тих пухнастиків, що вже повністю щеплені. Зауважимо, завдяки роботі цього закладу, Чернігів займає одну з найнижчих позицій захворюваності на сказ у тварин.

Якщо навіть ті, кого ми віддаємо на перетримки, ми все одно їх щепимо від сказу в обов’язковому порядку, особливо враховуючи ситуацію в країні, саме тому що всі тварини, які стерилізуються, які проходять через центр, отримують щеплення від сказу, ми проводимо ще ревакцинацію. Минулого року 290 тварин було вакциновано, які на вулицях знаходяться, було ревакциновано від сказу, – розповіла начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

Зменшити ризики інфікування збудником сказу вдалося в тому числі завдяки стерилізації та вакцинації тварин одночасно. Аби запобігти захворюванню необхідно щорічно робити щеплення усім хвостатим, починаючи з 3-місячного віку. Лікарі попереджають, хатні тварини не виняток і завдання господарів передусім убезпечити свою родину та чотирилапого улюбленця від смертельної хвороби. А ми вкотре нагадуємо, ВСЦ опікується безпритульними собаками, більшість з яких потребують повторної вакцинації, – їх у закладі  відслідковують за допомогою спеціальних чіпів. До того ж фахівці запровадили новий метод обліку щеплених котів.

З минулого року ми почали помічати і котів ставити у вушко татуювання кожному коту, який пройшов стерилізацію, вакцинацію. Там з номерами складніше, але тим не менше вже це ж якась позначка, щоб тварину повторно не було відловлено. І хоча б будемо розуміти, що ці тварини  мали щеплення минулого року, а не 2-3 роки тому, – зазначила Тетяна Діденко.

ВСЦ веде системну роботу з регуляції чисельності вуличних тварин на території міста. Єдиний цивілізований метод для реалізації цього завдання — біостерилізація. У 2023-му тут щомісяця вакцинували та стерилізували близько 200-300 чотирилапих.

Звичайно повномасштабне вторгнення дуже сильно погіршило ситуацію в Україні цілком і, зокрема, в Чернігові та області, але з іншого боку і трошки більше свідомості з’явилося серед населення, люди в більшій мірі почали розуміти важливість стерилізації. Будемо шукати фонди, допомогу для людини, яка готова стерилізувати свою тварину, якщо немає на це можливостей, – підкреслила начальниця ветеринарно-стерилізаційного центру «Крок до тварин» Тетяна Діденко.

До того ж, опікуватися безпритульними котами як і дати можливість важкохворим дожити свого віку не на вулиці, центр теж може лише за допомоги благодійників та власне зароблених коштів. Адже від самого початку його створювали задля зменшення у місті кількості безпритульних собак та із розрахунком лише на них.