Факт-новини: оперативні сюжети

Смачна Чернігівщина: на Чернігівщині презентували незвичайну гру

Featured Video Play Icon

– Вона була натуральна, вона була смачна, вона була запашна, вона була така гарна, що передати емоції не можна, – розповіла жителька села Хмільниця Ірина Редько.

Так  жителька села Хмільниця, що на Чернігівщині, описує рибну приправу, яку ще її рідна бабуся готувала десятки років тому. Зараз жінка прагне зберегти родинні смачні традиції аби і наступні покоління знали, як готували пращури. З цим їй допомагають представники управління культури та туризму ЧМР, які подорожують маленькими селищами та збирають старовинні рецепти. 

Наразі ми збираємо матеріал, це той волонтерський проєкт, який просто купається в любові до спадщини, до нематеріальної спадщини нашого регіону і те, що сьогодні просто кричить про те, що “збережіть мене”, тому що життя воно короткострокове і люди, які можуть знати багато – вони йдуть з цього світу, – зазначила заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

Відтак, за літо 2023 року вдалося зібрати 85 рецептів страв з 5-ти сіл Новобілоуської громади: Довжик, Роїще, Рівнопілля, Новий Білоус та Халявин. Їх управління культури та туризму прагне зібрати в окрему книгу. Доповнити її планують аудіо- та відео- матеріалами, аби кожен, хто взяв видання до рук, поринув у самобутню атмосферу. Як розповіла Катерина Литвин, над випуском книги треба ще працювати, проте вже зараз вони презентують гру “Смачна Чернігівщина”.

– Гра розрахована на декілька десятків людей і одного ведучого. У ведучого жовті картки, який зачитує рецепт. Відповідно люди, які є учасниками – вони бачать назву того рецепту і мають відповідно до почутої рецептури зрозуміти що ж то за назва. Хто перший позбувається всіх карток, той і переміг, – пояснила Катерина Литвин.

Скориставшись спеціальним QR-кодом на картках, можна почути розповідь від самої господині. До того ж, на них міститься інформація з місцем проживання, ім’ям та віком респонденток. Це важливо з урахуванням особливостей кожного рецепту. До гри увійшли і секрети приготування локшини від Світлани Максименко, яку їй у дитинстві готувала мати.

Локшина готується із крохмалю, води і вона сушиться – так і готуються блинці. Потім їх ріжуть смужками і сушать у печі, на жаровнях. А тоді вариться ця локшина. Є і молочна локшина, але на молоці, на яйці, – розказала жителька села Хмільниця Світлана Максименко.

Господині переконані, старовинні рецепти, які вдалося зберегти, можуть стати гідними конкурентами для сучасних страв. 

Особливість в тому, що якби більш молоде покоління може дізнатися про страви старовинні, про те, що їли, чим харчувалися наші предки, порівняти, що змінилося чи  було краще раніше чи зараз. Головне, щоб ми не забували і підтримували наш спадок. Підтримували і продовжували його в наших дітях, в наших внуках, тому що те, що було раніше, треба берегти і цінувати, тому що це наша історія, це наші люди, – підкреслила директорка центру культурних послуг Новобілоуської сільської ради Юлія Іллєнко.

За приготування страв готові взятися і ресторатори нашого міста. Аби популяризувати спадщину як для чернігівців, так і для туристів. Проєкт “Смачна Чернігівщина” включений в низку заходів присвячених до днів європейської спадщини, які проходять в Україні з 5-го по 10-те вересня. Всі анонси можна знайти на сайті управління культури та туризму або ж у соцмережах.