ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Радіодиктант від Патрона: як у Чернігові відзначили День мінної безпеки

Featured Video Play Icon

4 квітня — Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки й допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням. Його в грудні 2005 року встановила Генасамблея ООН аби привернути увагу до проблеми мін та небезпек, які вони становлять. Через повномасштабну війну, розв’язану росією, Україна очолила список найбільш забруднених вибухонебезпечними предметами країн. Щоби зменшити ризики поранення чи загибелі малечі, спеціалісти ДСНС регулярно проводять тематичні заходи та навчають дітей правилам поведінки та алгоритмам дій у разі виявлення підозрілих предметів. Один із таких заходів для чернігівських школярів надзвичайники провели 4 квітня.

– Після повномасштабного вторгнення на нашу територію, вибухонебезпечних предметів та замінованих територій стало набагато більше. І тому небезпека, звісно, зросла. Такі інформаційно-роз’яснювальні заходи ми проводимо щоденно, кожного дня серед населення, серед наших маленьких українців, але сьогодні вирішили такий більш масштабний захід приурочити до Міжнародного дня просвіти з мінної небезпеки, – розповідає речниця ГУ ДСНС у Чернігівській області Ніна Луценко.

Також цього дня учні молодшої та середньої шкіл писали Всеукраїнський радіодиктант «Спільно до безпеки». Він зачитувався голосом актора, який озвучував улюбленця дітей, знаменитого пса-сапера Патрона. Текст присвячений правилам поведінки з мінами та нерозірваними боєприпасами. Писали диктант і в одній із чернігівських шкіл. Захід організували представники ЮНІСЕФ разом зі спеціалістами Центру протимінної діяльності.

-Ми постійно проводимо інформаційні заняття як із дорослим населення, так і з дітками, і більш увагу звертаємо на дітей, тому що вони підростають, вони є майбутні покоління нашої України. Дітки повинні зрозуміти, усвідомити правила, які вони будуть використовувати в небезпечній ситуації. Будемо сподіватись, що вони ніколи не опиняться в таких ситуаціях, але ці правила дуже важливі для збереження їхнього життя, – каже фахівчиня Центру протимінної діяльності Юлія Ваврич.

Хоча роботи з розмінування Чернігівщини почалися після деокупації рік тому, область і досі забруднена залишками боєприпасів, а прикордоння майже щоденно обстрілюється з артилерії, гранатометів та мінометів. Тому правила безпеки та поведінки з вибухонебезпечними предметами важливо знати кожному, наголошують спеціалісти.