Факт-новини: оперативні сюжети

Склять вікна та ремонтують дахи: у Чернігові активно готують до зими житлові будинки

Featured Video Play Icon

Новий день – і ще кілька підготовлених до зими під’їздів. Для бригади столярів 13-го ЖЕКу, напарників Сергія та Геннадія, ця багатоповерхівка на Мстиславській одна з кількох десятків відпрацьованих за літо, і загалом – сотень по місту, які під час активних бойових дій опинилися під ворожим вогнем або були пошкоджені вибуховою хвилею та залишилися без вікон. Тут рашистський снаряд влучив у сусідній будинок, а скло повилітало в усіх довколишніх.

Кажуть, робота зрозуміла, однак її чимало. Там, де зруйновані конструкції рам, замінюють вікна повністю, якщо побите тільки скло – знімають розміри, зачищають дерево, ріжуть скло і власне вмонтовують. У середньому, за день у них виходить засклити приблизно 20 квадратних метрів.

Всього по комунальному підприємству ЖЕК-13 внаслідок рашистських обстрілів у лютому та березні різною мірою було пошкоджено 157 із 223-ох багатоквартирних будинків, тобто 70% житлового фонду, що перебуває на балансі КП. З них два – а це гуртожиток на ЗАЗі та невеликий будинок на Тургенева, 22 – повністю зруйновані та підлягають демонтажу, ще 11 із прямими попаданнями потребують капітальних будівельних робіт. Решту відновлює управитель в межах поточного ремонту – закриває дірки від “приходів” чи уламків снарядів на дахах та покрівлях, а також вікнах у під’їздах, тобто на об’єктах спільної власності мешканців будинку.

Так, за словами керівника ЖЕКу, робіт зі скління виявилося більше, ніж попередньо оцінювалося. Крім того, цьогоріч додалися гідравлічні випробування внутрішньобудинкових систем опалення, наведення ладу в підвальних приміщеннях, а також нікуди не поділися і планові ремонти водопроводів, покрівель, відмосток тощо. Однак, як запевнив Віталій Красовський, до опалювального сезону обов’язки зі своєї зони відповідальності вони повністю виконають – над цим працюють дві бригади склярів і стільки ж покрівельників, допомагали й колеги з інших міст.

Що стосується капітальних ремонтів та реконструкцій з більш складними пошкодженнями, ними займається управління житлово-комунального господарства та підрядні будівельні організації, і роботи на них після проведення всіх експертиз та розробок проєктів вже стартували.