ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Електронний рецепт на ліки: як працює новація у Чернігові

Featured Video Play Icon

З першого квітня в Україні почали діяти е-рецепти на всі лікарські засоби, які пацієнти купують за власні кошти.  Нововведення мають на меті запобігти самолікуванню людей і посилити  контроль за використанням  медичних препаратів.  До того ж цифрове рішення є частиною вимог євроінтеграційних процесів  в Україні.  Сімейна лікарка Світлана Юльчієва каже, електронні рецепти – це дійсно зручно і сучасно. Але в перші  дні в системі виникли тимчасові технічні проблеми.

Я думаю, що багато з нас знають, що це пов’язано з військовим станом, ми перші дні не працювали, не працювала система, не працював модуль по виписці  електронних рецептів. Тому перші дні ми не працювали.  На сьогоднішній день все працює в штатному режимі, – зазначила сімейний лікар Світлана Юльчиєва.

  МОЗ не розширив і не змінив перелік рецептурних ліків. Тобто ті, які раніше відпускалися за рецептом лікаря, тепер можна зокрема придбати і за електронним.

– Йдеться про препарати, майже про всі препарати, які виписуються за рецептами, це для пацієнтів,які мають хронічні захворювання, це для пацієнтів, які хворіють на загострення хронічного бронхіту, загострення якихось інших захворювань, зв’язаними з серцево-судинними захворюваннями, з неврологічними захворюваннями. Це дуже серйозні препарати, – уточнила сімейна лікарка.

Паперові рецепти залишаються в силі  до закінчення воєнного стану, зазначають чернігівські фармацевти і лікарі. Разом з тим вони готові до роботи з електронними. Адже працюють з ними у рамках програми  «Доступні ліки», а також призначають пацієнтам антибіотики і знеболювальні. Аптеки  не лише підключилися до національної електронної системи охорони здоров’я, а й підготувалися до можливих проблем  з Інтернетом  або відключенням світла.

– У нас є досвід роботи в активних бойових діях. Тобто ми готові до цього. Алгоритми у нас прописані. Підстраховані і на випадок, якщо не буде світла. У нас забезпечені наші структурні підрозділи генераторами, навіть за умови відсутності  Інтернету, у нас є альтернатівні джерела Інтернету, це так звані мобільні флешки. Тобто такої проблематики, щоб не відпустити електронний рецепт у нашій мережі не буде.  Ми будемо відпускати, – каже заступниця директора ТОВ «Ліки Україна» Юлія Гришай.

 Медики зазначають, що люди з хронічними захворюваннями або ті, хто потребує подальшого лікування, електронний рецепт можуть  отримати дистанційно, зателефонувавши  лікарю. Для цього в системі має бути попередньо зафіксовані діагноз та призначення від лікаря. На телефон прийде смс-ка з чотиризначним кодом. А якщо немає смартфону, лікар випише паперовий рецепт.

– Я хочу, щоб всі пацієнти знали, щоб не було ніякого ажіотажу, як в перші дні, все працює, ми виписуємо, аптеки видають препарати  за виписаними нашими рецептами, Якщоє можливість в поліклініці або в стаціонарі, то це електронний рецепт, якщо такої можливості у лікаря немає, то це паперовий рецепт, щоб ніхто не хвилювався. В разі ,якщо він захворів, то він зможе отримати і лікування, і за призначеним лікуванням, отримати ці рецепти, – підкреслила сімейна лікарка Світлана Юльчієва.

 Е-рецепт –  поширений електронний медичний інструмент в Україні. Як повідомили в управлінні охорони здоров’я  ОДА, лише в  Чернігівській області було виписано понад 18,8 тисяч електронних рецептів на антибіотики та ще понад 2 тисячі – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.