Факт-новини: оперативні сюжети

Шевченко мріяв про пристанище коло Канева

Featured Video Play Icon

22 травня Минає 159 років з дня перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі. Зазвичай, у цей день біля пам’ятника Кобзарю у Чернігові збираються люди аби згадати видатного українця. Цьогоріч урочистостей не було. Але на Валу біля Шевченка – квіти. В основному [ризантеми у кольорах українського прапора та один букет справді символічний, з тюльпанів та бузку. А хтось залишив біля пам’ятника свою акварель.Чернігівці пам’ятають цю дату і,  незважаючи на примхи погоди, приходять до Шевченка.

Нагадаємо, спочатку Тарас Шевченко був похований на Смоленському кладовищі у Санкт- Петербурзі. А 8 травня 1961 року за старим стилем, домовину викопали і перевезли спочатку до Москви, а потім до Києва.

Бібліотекар відділу краєзнавства Чернігівської універсальної наукової бібліотеки ім. Короленка Людмила Студьонова описувала останній шлях поета на рідну землю у своїх книгах та публікаціях. Шевченко ще за життя мріяв про тихе пристанище і спокій коло Канева. Як згадував Честахівський, винесли гроб, поклали на козацький віз, накрили червоною китайкою. Замість волів впрягся люд хрещений, і повезли свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому. 22 травня 1961 року на Чернечій горі у Каневі Тараса Григоровича Шевченка урочисто поховали. Високу могилу, пишуть історики, насипали кілька днів.