Факт-новини: оперативні сюжети

Минуле, сьогодення та майбутнє: чернігівські художники презентували виставку до дня міста

Featured Video Play Icon

Зруйновані пам’ятки архітектури. Картини, які написав чернігівський художник Віктор Онищенко, відомі багатьом містянам. Живописець творив навіть під обстрілами, аби зафіксувати на холсті злочини, вчинені армією рф. Тут і знищена 18-та школа, і пошкоджені готель «Україна» та Чернігівська бібліотека для юнацтва, а також понівечена рашистами Бобровиця.

– Я побачила в стрічці у Фейсбуці, що наш художник Віктор Онищенко малює з натури, документує буквально сліди всіх цих розрух, наслідків бомбардувань. Зокрема, я бачила як він писав готель «Україна», уже його залишки. Потім ракета влучила неподалік зали, у якій ми зараз знаходимось, нашої спілки. Він там писав, – згадує членкиня спілки художників України Оксана Корнієнко.

Ці та інші роботи до Дня міста представники Спілки художників України зібрали на особливій виставці. На полотнах чернігівських митців зображені різні куточки та пам’ятки Чернігова, зокрема древні собори, затишні вулички, сучасні парки, Красна площа, в яких поєднані минуле, сьогодення і майбутнє нашого міста. На виставці представлені не лише зразки образотворчого, а й фотомистецтва — світлини Віктора Кошмала, на яких зафіксовані трагічні події лютого – березня минулого року.

-Починаємо з доброго, світлого, приходимо сюди, дивимося на руйнації, а потім повертаємося в те, що в нас буде: добре і світле. Ці роботи будуть працювати дуже активно років через 10 для наших нащадків, і ті, що в першому залі, ті працюють зараз. Люди втомилися від тривог, від зривів, руйнувань і тому подібне. Їм хочеться щось світлого й ось вони йдуть у той зал. А ті, що їм потрібно адреналіну, вони приходять сюди, – зазначив голова Чернігівської обласної організації Національної спілки художників України Віталій Василевський.

Виставка живопису, графіки та фото “Чернігів є! Чернігів буде!” працюватиме у виставковій залі Спілки художників  щонайменше місяць.