Факт-новини: оперативні сюжети

Шевченко – без бар’єрів

Featured Video Play Icon

9 березня на історичному Валу з нагоди 207-ї річниці з дня народження великого Кобзаря чернігівці поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку. Його вірші перекладені більше ніж як ста п’ятдесятьма  мовами. На урочистий захід прийшли представники влади, громадських організацій, письменники, школярі. Читали улюблені вірші Шевченка і люди з інвалідністю.

Для секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаки Кобзар – це видатна постать, котра зробила найбільший внесок у формування української нації та її ідентичності.

«Якщо відкривати часто «Кобзар», то можна знайти відповіді на багато питань, особливо сьогодні, коли ми говоримо про єдність української нації, іноземну агресію, про необхідність формування національних цінностей серед українців», – каже Олександр Ломако.

Настоятель храму Святої Великомучениці Катерини отець Роман пояснює, чому вважає Шевченка пророком українського народу:

«Його слова, вірші – пророчі  для нас, вони актуальні й на сьогоднішній час. Пробудження, про яке він говорив,  актуальне для кожного із нас. Пробудити свою совість, душу для того, щоб любити свою землю і боротися за її свободу, незалежність, щоб вона була такою, якою хотів її бачити Шевченко».

Біля “відкритого мікрофону”, традиційно, чернігівці могли продекламувати улюблені рядки з Шевченка.  Ведучими заходу були  Заслужені артисти України Олексій Биш та Наталія Максименко.

«Чесно кажучи, якби ми не вели цей захід, я б все одно напевно б приходила сюди з квіточкою, – каже Н.Максименко, –  тому що це вже якась потреба в світі останніх подій. Шевченко закликає нас до мужності, до відстоювання нашої України, до перемоги».

 Урочистості супроводжував духовий оркестр під керівництвом  Анатолія Ткачука та Академічний Чернігівський народний хор на чолі з художнім керівником Володимиром Коцуром.