НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

«Чужому навчайтесь, свого не цурайтесь»

Featured Video Play Icon

47 років життя, із яких  24 припадає на кріпацтво, 10 років він був на  засланні і лише 13   – на волі. Факти з життя і творчості, серед яких і маловідомі  розповідає  молоді  науковиця  Людмила Зіневич. До 207 – річниці від дня народження Т. Шевченка працівники Чернігівської  бібліотеки імені М. Коцюбинського організували низку заходів.

Чи успішний був Тарас Шевченко і в чому полягав його успіх? На ці та інші питання  відповідали  студенти  Національного університету «Чернігівський колегіум». Для них організували вікторину – квест  « Чужому навчайтесь, свого  не цурайтесь». Юнаки та дівчата взяли участь у конкурсах,  розгадували ребуси, в яких були приховані назви творів Тараса Шевченка. Також вони переглянули  епізоди з фільму «Тарас. Повернення».

Фільм українського режисера Олександра Денисенка  в прокаті вже другий рік. Стрічка  розповідає про Т. Шевченка на засланні. І, зокрема, про останні  3 місяці перебування в Новопетровській фортеці на Мангистау. Ідея виникнення сюжету полягає  в подробиці царського  наказу про амністію поета.

Крім  фільму  відвідувачам заходу запропонували   декілька видань  творів Тараса Шевченка канадсько – українського центру. Бібліотекарка Олена Терещенко  показує діаспорне видання поеми «Гайдамаки» з гравюрами, а також  рідкісний  репринт  першого  видання «Кобзаря»  1840 року.

У фондах бібліотеки ім. Коцюбинського  зберігається ціла колекція  «Кобзарів» різними мовами. Директорка бібліотеки  каже, Тарас Шевченко – український поет  і художник зі світовим ім’ям і досі сучасний.

9 і 10 березня Чернігів, як і вся Україна відзначає роковини Кобзаря, наголошує Людмила Зіневич.  Його пам’яті в бібліотеці  буде присвячена і лекція «Рецепція творчості  Т. Шевченка в сучасному мистецтві». А поблизу пам’ятника на Валу  читатимуть його  твори.