Факт-новини: оперативні сюжети

Сертифікація вчителів: скільки педагогів Чернігова підтвердили професійні навички?

Featured Video Play Icon

Людмила Кармазіна проводить урок математики у Чернігівській школі №35. Педагогиня застосовує новітні методики, аби учні якомога краще засвоїли поданий матеріал. Додаткові навички вона одержала під час проходження сертифікації вчителів, де показала високі результати. Завдяки своїм професійним здобуткам Людмила  представляла наше місто на зустрічі з Міністром освіти і науки України — Оксеном Лісовим. Там сертифіковані педагоги з різних куточків нашої держави обмінювалися досвідом, говорили про виклики сьогодення та подальший розвиток освітнього напрямку.

Ми обговорювали питання можливості заміни сертифікації атестацією дійшли висновку, що атестація поступово віджила уже своє і поступово буде замінена сертифікацією також обговорювали проблемні моменти з якими зустрілися вчителі зокрема і математики при проходженні сертифікації. Ми обмінювалися досвідом роботи не тільки під час сертифікації, обговорювали різні організаційні моменти обговорювали роботу з дітьми роботу, з батьками, роботу в колективі обговорювали освітні платформи, які вчителі інші використовують, – розповіла вчителька математики Чернігівської школи №35  Людмила Кармазіна.

Нагадаємо, процедура оцінювання професійних компетентностей педагогів стартувала як пілотний проєкт у 2019-му році для вчителів молодших класів. А цьогоріч її розширили на категорію базової школи. Серед предметів, за якими нині освітяни проходять сертифікацію — українська мова та література і математика. Викладачі очно складають зовнішнє тестування, самооцінюють власну майстерність та показують набутий практичний досвід перед незалежними експертами у дистанційному форматі.

Зовнішнє незалежне оцінювання проходить очно кожного року займає один робочий день проводить його так як і реєстрацію учасників —Український центр оцінювання якості освіти,  а вже два наступних етапи проводить державна служба якості освіти України і відповідно вже визначає успішність проходження сертифікації вчителів тобто пороговий бал, який має набрати цей учитель за підсумками третього етапу , – зазначила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області   Тетяна Маханькова.

За словами Тетяни Махонькової, у кожній другій школі Чернігова працюють сертифіковані вчителі. Їх кількість невпинно зростає, нині 47 викладачів мають офіційне підтвердження своїх професійних навичок. Найбільше сертифікованих педагогів зараз у Чернігівській школі № 35. Серед них і дві вчительки української мови та літератури, вони пройшли процедуру оцінювання цьогоріч у вересні, а зараз на повну  застосовують набуті знання,  використовуючи сучасні технології та методики.

Це дійсно такий поштовх і розуміння взагалі нової української школи, що означають її надможливості,  так як і те як ми можемо працювати з дітками. Це робота з сигнальними картками, це різні руханки, вивчення матеріалу за допомогою рухливих ігор, тобто поєднання навчання з грою. Діткам дуже подобається, вони не звикли, сучасні діти, сидіти на одному місці, тому для них це просто як знахідка і порухатися і паралельно чомусь новенькому навчитися, – каже вчителька української мови та літератури Чернігівської школи №35 Юлія Полегка.

Ми вирішили спробувати, звичайно були сумніви, але зараз отримали тільки колосальне задоволення і можемо порадити іншим учителям не боятися і пробувати, тому що це дійсно позитив, це результат, який ти отримуєш він підвищує самооцінку звичайно і показує наскільки ти володієш усіма компетентностями, якими повинен володіти сучасний вчитель, – говорить вчителька української мови та літератури Чернігівської школи №35 Юлія Минакова.

Аби стати учасницею чи учасником сертифікації педагоги мають працювати на посаді не менше двох років. А також викладати предмети за новими державними стандартами в 5-6 класах Нової української школи чи в пілотному 7-му. Загалом термін дії сертифікату складатиме 3 роки.

Мова йде і про саме зміну терміну дії сертифіката, мова також йде про  щорічну зміну методики, підходи саме до оцінювання і звичайно ж поширення сертифікації на інші категорії, так у 2024 році  долучаться до сертифікації вчителів і освітні галузі суспільствознавство та громадянсько історична освітня галузь квота їх буде 500 осіб, – повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

Також у 2024-му році пройти сертифікацію  вчителів початкових класів зможуть півтори тисячі осіб з різних куточків України. Щодо викладачів базової школи, то для них виділять близько тисячі місць, аби вони також змогли одержати оцінку професійних компетентностей.