НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

«Розірвати коло» насилля

Featured Video Play Icon

Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства ” стартувала у Чернігові. 25 листопада у Міжнародний день боротьби з насильством, на Алеї Героїв пройшов флешмоб “Розірви коло”. Захід розпочався з виставки фотопроектів, що відтворюють реальні історії людей. Прості на вигляд речі приховують у собі болючу правду .

Учасники флешмобу символічно “розірвали коло” страждань, запустили помаранчеві кульки ,як заклик до кожного, хто зіткнувся з насильством, не мовчати про свою проблему і не залишатися з нею наодинці.

Проблема насилля немає статі. В зоні ризику знаходяться як жінки так і чоловіки та діти. За даними патрульної поліції у Чернігівській області, виклики надходять постійно. Від початку року, саме 2020 на Чернігівщині зафіксовано 3641 викликів саме про домашнє насильство.

Левова частка жертв домашнього насилля саме жінки, розповідає Юлія Велько, методист обласного центру соціальних служб. Вона працює з жертвами насилля вже не один рік і каже, більшість з них, настільки звикли до цього у своїх сім’ях, що вже вважають це нормою.

Щодо випадків сімейного насильства, статистика не втішна. За інформацієї Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, за 10 місяців цього року, надійшло 5 тисяч 636 звернень, щодо сімейного насильства. За фактом розпочато 248 кримінальних проваджень. Складено 1947 адміністративних матеріалів і 712 винесено заборонних приписів. Всеукраїнська акція “16 днів проти насильства” покликана привернути увагу громадськості до проблеми , яка частіше всього замовчується як жертвами так і кривдниками. Проте сьогодні люди вже не можуть залишатись осторонь . Подібні флешмоби та виставки мають на меті показати, що проблема реальна і слід не ігнорувати її, цураючись її жертв, а навпаки усіма силами говорити про це, та не залишати таких людей безпомічними. Помаранчевий колір перемоги над насиллям сьогодні освітлює будівлю обласної державної адміністрації у Чернігові, як символ солідарності та підтримки усіх її жертв .