ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Роздуми» чернігівських фотохудожників: які миті зафіксували камери?

Featured Video Play Icon

Кожна фотографія — це як дитина, – зазначає фотохудожник Сергій Тарабара.

Миті, зафіксовані обʼєктивом камери — 40 світлин від 14 авторів. У бібліотеці імені Русових відкрили звітну виставку Чернігівської обласної організації Національної Спілки фотохудожників України за 2023 рік під назвою «Роздуми».

Члени нашої обласної організації, наші фотохудожники, теж роблять усе можливе, у міру своїх сил, для перемоги. Але як творчі люди, вони, звісно, не забувають і займатися своєю справою — фотосправою, – каже Сергій Тарабара.

Життя наше, як то кажуть, різнобарвне: хтось сумує, хтось радіє. А наша справа, справа фотохудожників побачити це, показати народу, що завдяки нашим славним і героїчним військовим, ми можемо звітувати й показувати виставки, показувати життя наше, життя нашої громади й не тільки нашої громади, а всієї України, – розповів фотохудожник Віктор Кошмал.

На експозиції презентовані роботи різних жанрів та тематики — як мальовничі пейзажі, портрети та карколомні художні образи, так і документальні свідчення наслідків повномасштабного вторгнення рашистів. Відтак на одній зі світлин Віктора Кошмала закарбувався трагічний епізод з історії Чернігова — перші хвилини після «прильоту» російської крилатої ракети в центр міста 19-го серпня 2023-го. Нагадаємо, унаслідок удару загинуло семеро людей, понад 200 — дістали поранення.

Коли прилетіла ракета в наш театр, я був у бомбосховищі. І буквально пройшло 3–5 хвилин, я товаришу кажу: «Пішли працювати», — тому що чую, що зверху вже наробили лиха — треба працювати, усе знімати. Важливо зафіксувати руйнування і все задокументувати, щоб коли буде суд над рашистами в Гаазі, було що їм, як кажуть, пред’являти, – згадує Віктор Кошмал.

За словами членів Спілки фотохудожників, цього року вони й далі творитимуть, експериментуючи із жанрами, стилями та техніками. Відвідати ж виставку «Роздуми» та розглянути світлини можна впродовж місяця — до 15-го березня.