ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

НМТ-2024: коли проходитиме тестування?

Featured Video Play Icon

НМТ-2024 – в березні розпочнеться реєстрація учасників. Проходитиме вона, як і минулоріч, повністю онлайн — на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Більшість 11-класників готуються до іспиту заздалегідь — починаючи ще влітку, напередодні завершального навчального року. Таким шляхом пішов і випускник Ігор. НМТ складатиме із трьох обов’язкових предметів — української мови, математики та історії. З блоку вибіркових дисциплін — обрав англійську.

Проходив пробні тести та з початком навчального року я максимально поглибився в навчання в школі. – Розраховую на всі 200, але це вже як піде, – розповів учень 11 класу Чернігівської школи № 1 Ігор.

Репетиторів хлопець не відвідує, для себе обрав шлях самостійної підготовки і витрачає на це 1–2 години на день. Після закінчення школи планує пов’язати життя зі сферою ІТ.

Бо це добра робота, яка має гарні можливості в майбутньому,- зазначає Ігор.

Чекає на високі бали з національного мультипредметного тесту й Діана. Для цього вона наполегливо вивчає матеріал. Каже, готуватися до НМТ допомагають як додаткові заняття з предметів, так і сучасні технології.

З історії України я відвідую курси та в школі відвідую факультатив МАН. Також відвідую репетиторів, проходжу тести на «zno.osvita», роблю пробні варіанти оці, а також є гарне застосування в телефоні, називається «Просте ЗНО», я там роблю всілякі тести, – каже учениця 11 класу Чернігівської школи № 1 Діана.

Чотири, а не три предмети для тестування — не єдині цьогорічні зміни в порядку проведення НМТ. Окрім того, що у 2024-му тест проводитимуть раніше, з 14 травня по 15 липня, відбуватиметься він в одну зміну, всі предмети в один день. На все про все, з урахуванням перерви, абітурієнти матимуть трошки більше чотирьох годин. Упродовж усього часу буде заборонено користуватися мобільними телефонами.

До перерви перші два предмети — це українська мова та математика.

За цей час, дві години, вони можуть варювати між цими двома предметами, перерозподіляти час. Потім перший блок закриється і 20 хвилин — це на те, щоби передихнути, поїсти, походити, подихати. Потім, після 20-ти хвилинної перерви буде предмет «Історія України» й четвертий предмет, який абітурієнт обирав самостійно, – пояснила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Яніна Тимошенко наголосила, що після закриття першого блоку — повернення до української та математики — неможливе. Зазначимо, участь у НМТ відкрита як для тих, хто завершує навчання в школі цьогоріч, так і для випускників попередніх років. Відмінності лиш у пакеті документів, які потрібно подавати для реєстрації. Інформацію стосовно того куди, коли та в які терміни треба приходити з’являтиметься в особистих кабінетах учасників.

– Цього року все-таки поставили пороговий бал, так як було на ЗНО класичному. Це 15 відсотків від балів. Якщо, наприклад, це українська мова, за яку можна отримати 45 тестових балів, то відповідно 15 відсотків — це 7 завдань, які тебе вже тільки допустять до шкали 100–200 ЗНО-шної, то вже треба дуже уважно подивитись у ці шкали і відповідно до цього готуватись, – уточнила Яніна Тимошенко.

Всю інформацію стосовно сесій мультипредметного тесту можна дізнатися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Днями там оприлюднили демонстраційні варіанти НМТ, що допоможуть перевірити знання, а відтак і покращити свій рівень.

Зазначимо, в той час, коли спеціалізовані курси та репетитори коштують недешево — готуватися можна через ряд безоплатних ресурсів: на веб-сайті Learning.ua, освітній платформі Prometheus, iLearn,через мобільні застосунки або на різноманітних навчальних курсах, які також не потребують матеріальних вкладень. Як от в Чернігівському Гончаренко-центрі. «Підтягують» там і з англійської, і з математики, і з української мови. Час — є, головне бажання і омріяні 200 балів у кишені.