ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від бароко до рококо: якою була мода Гетьманщини?

Featured Video Play Icon

Ми розповідаємо про сьогодення, бо ми не можемо про це не розповідати, але хотілося б закладати більш міцний фундамент знань в нашу історію. І ось цей проєкт саме про це, – зазначив заступник директора Чернігівського історичного музею Сергій Лаєвський.

“Мода Гетьманщини”. Таку назву має новий виставковий проєкт Чернігівського історичного музею, який познайомить відвідувачів з українською культурою – від бароко до рококо.

Наша експозиція починається із зародження Гетьманської держави, тобто, це середина XVII століття. З цього часу починає розквітати на наших землях стиль бароко, який поширився навіть за межами всієї Європи, – повідомив куратор виставки Євген Населевець.

Бароко називають добою краси, елегантності та розкоші. Це той час, коли фактично була закладена українська сучасна культура. Бароко мало вплив на розвиток країни, її духовність, етнічність та ментальність. 

-Рококо – це вже загальноєвропейська мода, яка до нас прийшла з Франції і вона фактично свого коріння тут не мала. Це типова мода, яка походить з французького двору Людовика XV, – уточнив Євген Населевець.

В експозиції представлені комплекти одягу, який придбав неповторну своєрідність і художню цінність, аксесуари, монети, побутові речі, портрети української еліти.

Наша еліта не відставала від європейської еліти і завжди намагалася дотримуватися трендів, як зараз говорять, – зауважив Євген Населевець, куратор виставки.

На період воєнного стану в країні музейні фонди закриті, тому на виставці можна побачити експонати – копії, реконструкції, а також речі з приватних колекцій. Експозиція “Мода Гетьманщини” буде постійно змінюватись і на відвідувачів історичного музею чекає ще багато цікавого та пізнавального.