ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Розбирають завали: у Чернігові прибирають наслідки ракетного удару в облдрамтеатрі

Featured Video Play Icon

«Потрапили в саме серце» — так ракетний удар по обласному музично-драматичному театру 19 серпня описують ті, хто наповнював будівлю життям. Наслідки прямого влучання — масштабні. Пожежу, що охопила будівлю ліквідовували впродовж трьох годин. На місці надзвичайної ситуації працювало 56 рятувальників та 12 одиниць техніки ДСНС. Надвечір того ж дня чернігівці почали прибирання наслідків трагедії як всередині, так і зовні. Третій день поспіль триває розбір завалів та прибирання уламків. Цього разу до робіт у будівлі долучилися і волонтери осередку БУР. Отримав інформацію стосовно місця прибирання, надягнув головний убір та рукавиці — містяни взялися за роботу.

– Ми сьогодні займаємося прибиранням після прильоту по Драматичному театру. – Багато людей, що приходить – хочуть допомагати, але не вистачає організаційного моменту, то вчора займалася цим і сьогодні і скільки нам вистачить сил, – зазначила учасниця чернігівського осередку волонтерського руху БУР Юлія Кошелєва.

  А роботи дійсно вистачає. Як розповів художній керівник театру Андрій Бакіров, унаслідок обстрілу відбулося руйнування даху, основної сцени, білої сцени, до 50 різних кімнат, у тому числі гримерок у закулісній частині та майже ніде немає вцілілих вікон. Загальний стан обласного музично-драматичного театру вивчатимуть фахівці, розповіли в головному управлінні ДСНС в області. Чи безпечна будівля для відвідування і чи є загроза її руйнування керівник департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Болдирев телефоном відповів так.

— По Драмтеатру: чи є зараз загроза його руйнування і в якому стані він знаходиться?

—Це мають тільки фахівці відповісти вам.

— Зараз там знаходиться дуже багато людей. Якщо споруда почне падати, стеля падати, хто буде винен?

— Той, хто відповідає за цю будівлю.

— А це хто?

— Директор театру.

В свою чергу чернігівці, що допомагають усувати наслідки ворожого обстрілу кажуть: драмтеатр є невід’ємною частинкою їхнього життя, а тому не могли просто залишитися вдома.

– Саме ця зала вона є для мене дуже значимою, бо тут було багато вистав у яких я сама приймала участь і відкривалася як людина й це просто як попадання в серце. Тому я вирішила прийти сюди й допомогти, бо то моя місія, – розповіла Анастасія, чернігівка.

– Я не міг не піти, тому що проживаю в трьох хвилинах звідси й тут був мій випускний і багато яскравих моментів із цього місця. Збираємо, тобто прибираємо каміння. Те, що попадало, тобто це уламки від люстри, чи каміння, яке просто попадало від ракети, – зауважив чернігівець Владислав.

-Мені дуже приємно, що більшість людей, які навіть не із Чернігова, це з Одеси, Києва, вони поширюють інформацію про те, що в нас відбувається, приїжджають, допомагають. І це так гріє серце, що навіть у такі часи завжди дуже багато людей, які допоможуть, – підкреслила Яна, чернігівка.

До робіт у драмтеатрі долучилася і сімнадцятирічна Варвара. Дівчина протягом п’яти місяців разом із волонтерами руху «Будуємо Україну разом» допомагає відновлювати будівлі, робити косметичні ремонти та прибирати завали.

– Я дуже люблю драмтеатр, дуже часто сюди приходжу на вистави і для мене це було особисто затронуте, щось «моє». Тому так, я прийшла сюди допомогти розібрати частинку себе, – каже Варя, чернігівка.

Активно прибирають будівлю понівеченого рашистськими терористами театру і самі актори. Роблять все від них залежне, аби мрії про майбутній сезон на рідній сцені – здійснилися.

– Я так мріяла тут працювати. Я коли ще в школі вчилася, ходила сюди на вистави, знала, що хочу працювати саме в цьому театрі. І коли ти втрачаєш частину свого серця, це звичайно дуже боляче, – говорить акторка Чернігівського обласного музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Оксана Ленчевська.

– Це як забрати повітря від творчої людини — не мати можливість працювати. Тому, безумовно, наша надія єдина. Я сподіваюсь, що ми сезон відкриємо все рівно у вересні. Будемо намагатися продовжувати працювати. Зараз у нас їде режисер із Києва, який завтра почне репетиції. Тому, життя має продовжуватися, ми все відбудуємо, переможемо, усе буде добре, – запевнив художній керівник театру ім. Шевченка Андрій Бакіров.

Нагадаємо, 19 серпня близько 11:30 армія рф здійснила терористичну атаку, спрямувавши ракету у Чернігівський обласний музично-драматичний театр. Сім людей — загинуло, 174 чернігівці — постраждали. Більшість із них прогулювалися в парках, працювали неподалік або ж були на зупинці громадського транспорту. Люди, що знаходилися у приміщенні театру, після оголошення повітряної тривоги спустилися в укриття. Серед працівників театру ніхто не постраждав. Додамо, що у той день у будівлі проходив раніше анонсований захід – «Люті пташки Демо День», як зазначили організатори – проєкт Victory Drones, це була презентація можливостей українських розробників безпілотних технологій для корисних знайомств і обміну досвідом. Також серед організаторів значиться Чернігівська обласна військова адміністрація. Обставини чергового російського терору проти мирних чернігівців розслідує Служба безпеки України.