ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівську ТЕЦ повернули в управління громадою міста

Featured Video Play Icon

Чернігівська ТЕЦ повернулася в управління громадою міста після тривалого перебування в оренді приватної фірми. 21 серпня рішенням виконкому  єдиний майновий комплекс комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ» передали  КП «Теплокомуненерго».

Після 23 років в орендні комунальне майно повернулося в управління  громадою і відразу ж цим рішенням виконкому ми передаємо його в управління  іншого підприємства, але цього разу КП Теплокомуненерго, яке є 100% власністю громади міста. Це відповідає рішенням міської ради, які були прийняті, і відповідає здоровому глузду, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Напередодні, 20 серпня, сплив термін договору оренди, укладений між фондом комунального майна міської ради і  ТОВ «Фірма «Технова». Відтепер  «Теплокомуненерго» бере ЄМК КЕП «Чернігівська ТЕЦ» у повне господарювання. Акт-приймання передачі  був затверджений сьогодні  рішенням виконкому. Протягом трьох місяців новий балансоутримувач має провести  інвентаризацію майна. Як відбуватиметься перехідний процес,  які завдання  стоять перед  підприємством – про це говорив на зустрічі з колективом в.о.міського голови Олександр Ломако.

Історичний момент сьогодні. І наша з вами спільна задача цей етап перехідний пройти максимально коректно, швидко і в цей же час підготуватися до опалювального сезону, зрозуміло, що він буде непростий. Після того, що ми бачили в минулому році. Розуміємо,що ворог буде продовжувати свої підступні дії по критичній інфраструктурі. Нам потрібно бути до цього готовими, – зауважив Олександр Ломако.

Для колективу процес переходу безболісний і нічого по суті не змінює, зауважує Олександр Ломако, а навіть покращує стан справ.

– Буде більше уваги міста, більше відповідальності, більше розуміння. Тому що це наш об’єкт і тепер ми можемо сюди інвестувати кошти, тому люди мають максимально спокійно комфортно перейти на нове підприємство, – підкреслив Олександр Ломако.

Колективу представили нового керівника – директора КП «Теплокомуненерго»  Дмитра Коваленка. Олександр Ломако одразу ж дав йому доручення: якомога швидше вивчити стан справ щодо готовності комплексу до роботи.

– По тій інформації, що у нас є від “Технови”, що завершилося гідравлічне випробування,  котли пройшли плановий ремонт, і підприємство готове ледь не на 100% до початку опалювального сезону, але це треба все перевірити , щоб ми чітко розуміли слабкі місця, що треба задокументувати, що закупити, ми виділили з бюджету міста необхідні кошти на підготовку підприємства, на якісь необхідні ремонти, на хімічні розчини, які необхідні для підготовки опалювального сезону, на заробітну плату колективу до того моменту, коли люди почнуть сплачувати за комунальні послуги,  і за тепло. Ми заклали вже кошти, – зазначив Олександр Ломако.

Найперше завдання для міської влади  – це безпека  підприємства і його працівників, зазначив в.о. міського голови, тож передусім  зусилля будуть спрямовані на облаштування бомбосховищ і укриттів, з пультом керування в одному з них.  21 серпня  був останній день роботи співробітників  у штаті ТОВ «Фірма «Технова».  Наступного дня вони перейдуть працювати до «Теплокомуненерго».  

Так само питання заробітної плати. Розумію, що колектив цікавить. У нас є галузева угода. І ми приведемо буквально вже з перших днів у відповідність до галузової угоди з/п.

Вона, скажімо так, по різним категоріям, там різні цифри, але суттєво зросте,  до 50% приблизно.  Далі  будемо дивитися вже по цифрах, по можливостях, зрозуміло, що з тими боргами, які є, швидко всі питання вирішити не можна, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови.

 Як відомо, Чернігівська ТЕЦ значно постраждала  внаслідок військових дій російського агресора. По її території ворог наносив численні ракетні та бомбові удари. Співробітники під обстрілами усували пошкоджене обладнання.  Олександр Ломако подякував колективу за сумлінну працю, а  керівництву запропонував надати до міськради списки людей, які героїчно відновлюють  підприємство,  для нагородження їх медаллю «За оборону Чернігова». А також проанонсував наступну зустріч – після перехідного етапу – де обговорять ключові питання, пов’язані з проходженням опалювального сезону.